• Cancelarul austriac Sebastian Kurz îi îndeamnă pe liderii europeni să formeze un front comun împotriva islamului politic.
  • Kurz a declarat că va include chestiunea islamului politic pe agenda unui summit UE programat la sfârșitul acestei luni.
  • Ministrul de externe al Italiei a declarat că Europa trebuie să implementeze controale mai stricte asupra moscheilor și să ia măsuri mai dure pentru stoparea imigrației ilegale.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz îi îndeamnă pe liderii europeni să formeze un front comun împotriva a ceea ce unii lideri numesc „islam politic”, informează Voice of America.

Mă aștept să se pună capăt toleranței greșit înțelese și ca toate națiunile Europei să realizeze în sfârșit cât de periculoasă este ideologia islamului politic pentru libertatea noastră și pentru modul de viață european”, a declarat Kurz ziarului german Die Welt. „UE trebuie să se concentreze în viitor mult mai puternic asupra problemei islamului politic”.

Ideea formării unui front european comun împotriva islamului politic, abordată în primul rând de președintele Franței, Emmanuel Macron, este îmbrățișată și de alți lideri europeni, inclusiv de ministrul de externe al Italiei, care a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să adopte o versiune a Actului Patriot al SUA, care oferă agențiilor de securitate puteri sporite de supraveghere.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Kurz a declarat că va include chestiunea islamului politic pe agenda unui summit UE programat la sfârșitul acestei luni. El a spus că a discutat cu Macron și cu „mulți alți lideri guvernamentali pentru a ne putea coordona mai bine în cadrul UE”.

Cancelarul austriac a făcut aceste comentarii în urma atacului terorist care a avut loc luni la Viena, când un bărbat înarmat a ucis patru persoane, primul atac terorist major pe teritoriul austriac din 1985. Statul Islamic a revendicat atacul de luni într-o declarație emisă prin agenția sa de știri Amaq, împreună cu o înregistrare video care îl arată pe atacatorul care jură credință liderului grupării teroriste.

Valul de atacuri comise de militanții islamiști la Paris, Nisa, Dresda și Viena în ultimele săptămâni ridică semne de alarmă, oficialii europeni de securitate declarând că se tem de mai multe violențe.

„Dușmanii noștri nu sunt membrii unei comunități religioase. Sunt teroriști. Aceasta nu este o luptă între creștini și musulmani, sau între austrieci și imigranți, ci o luptă între civilizație și barbarie”, a declarat Kurz.

Franța a condamnat joi ceea ce a numit „declarații de violență” ale lui Erdogan și a menționat posibilitatea ca UE să impună noi sancțiuni Ankarei.„Există acum declarații de violență, chiar ură, care sunt postate în mod regulat de președintele Erdogan, care sunt inacceptabile”, a declarat ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian pentru postul de radio Europa 1.

Ministrul italian de externe Luigi Di Maio a declarat miercuri că Europa trebuie să ia „măsuri care pot preveni tragedii precum cele de la Nisa și Viena”. Pe pagina sa de Facebook, el a adăugat: „În fața acestui lucru, Europa și Italia însăși nu pot continua doar cu cuvinte”.

Di Maio a declarat că Europa ar trebui să implementeze controale mai stricte asupra moscheilor și să ia măsuri mai îndrăznețe pentru a stopa imigrația ilegală. Italia a anunțat că va intensifica controalele la frontieră din cauza ultimelor atacuri din Europa.