• Deputaţii PAS au înregistrat în parlament un proiect de lege ce prevede ca în textele legilor R. Moldova sintagma ,,limba moldovenească” să fie substituită cu ,,limba română” .
  • Proiectul a fost depus după ce președintele Maia Sandu a anunțat că Rusia vrea să răstoarne guvernul pro-european de la Chișinău.
  • Proiectul conține trei prevederi importante.

Un proiect de lege care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate actele legislative a fost înregistrat în Parlament de către un grup de deputați ai partidului prezidențial PAS, transmite Radio Chișinău. Totodată, actul prevede ca sărbătoarea „Limba noastră” să se numească „Limba română”.

Proiectul a fost depus într-un moment extrem de tensionat, după ce președinta Maia Sandu a anunțat că Rusia vrea să răstoarne guvernarea pro-europeană de la Chișinău, iar președintele Vladimir Putin a anulat un decret prin care recunoștea integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Parlament săptămâna trecută. Unul din autorii proiectului, deputata PAS, Veronica Roșca, a declarat pentru Radio Chișinău că prin această inițiativă, parlamentarii își doresc să-i redea limbii române rolul și locul cuvenit.

Recomandări

CUM PREPARI O SALATĂ SĂNĂTOASĂ?
CREANGĂ TE INVITĂ LA EL ACASĂ
POȚI TRĂI FĂRĂ CULTURĂ?
CUM TE ÎMBRACI? AI 23 DE GRADE ÎN CAPITALĂ
POPULAȚIA ROMÂNIEI E ÎMBĂTRÂNITĂ
RĂZBOI ÎN UCRAINA

„Ține mai mult de implementarea unor prevederi ale Curții Constituționale, care s-au prăfuit un pic. Respectiv, ne dorim până la 27 martie, cu o conotație simbolică, să fie adoptat deja în a doua lectură, pentru a putea să-i dăm limbii române locul și rolul cuvenit. Nimeni nu-l contestă, dar deja era și rușinos”, spune Veronica Roșca.

Proiectul conține trei prevederi importante.

„Prima prevedere – sintagma „limba moldovenească” va fi substituită cu sintagma „limba română” absolut în toate actele normative. A doua prevedere ține de sărbătoarea „Limba Noastră”, va fi înlocuită cu sărbătoarea „Limba Română”, iar a treia prevedere ține de constatarea desuetudinii textului art. 13 al. 1 din Constituție ce ține de „funcționând pe baza grafiei latine” , menţionează media citate.