• Președintele Republicii Moldova a anunțat că va depune zilele următoare solicitarea pentru aderarea țării la UE.
  • Miercuri, Maia Sandu a declarat că va semna o astfel de cerere, dar nu a spus când ar urma să facă asta.

Preşedintele Maia Sandu a anunţat, joi după-amiază, că în următoarele zile va depune o solicitare formală pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, liderul de la Chişinău evidenţiind necesitatea obţinerii unor perspective europene clare pentru ţara sa.

„Dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt. Trebuie să acţionăm imediat atunci când ne-o cer circumstanţele şi vedem clar oportunitatea când putem asigura generaţiilor viitoare un trai mai sigur, mai bun. Realizarea acestui obiectiv este datoria noastră faţă de cetăţeni. Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este adresată domnului Emanel Macron, preşedintele Franţei, ţara care astăzi deţine Preşedinţia UE”, a declarat Maia Sandu, conform site-ului Unimedia.info.

„Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles. Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european. Suntem pregătiţi să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv”, a precizat Maia Sandu. Franţa exercită în prezent Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Acum, în zilele războiului din Ucraina, rămânem maturi și oferim ajutor vecinilor noștri. Ne păstrăm neutralitate și rămânem calmi, generoși. Maturizarea ne-a luat 30 de ani. Acum cu lecțiile învățate suntem gata să ne asumăm viitorul”, a mai spus președinta Republicii Moldova. Pe data de 28 februarie, Maia Sandu: „În aceste momente, accelerarea procesului de integrare europeană este mai importantă ca niciodată pentru noi. Noi vom continua eforturile de a ancora Republica Moldova în spațiul valoric european”.

Ţările care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani.