- George Simion, copreședintele AUR, nu a fpst lăsat, duminică, să intre în Republica Moldova.
- Interdicția lui George Simion expiră abia în 2023.
- Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a reacționat în acest caz.
Deputatul George Simion, copreședintele AUR, nu a fost lăsat, duminică, să intre în Republica Moldova, iar Poliţia de Frontieră din Vama Leuşeni i-a comunicat parlamentarului român că acesta are o interdicţie valabilă până în 2023.
Advertisment
George Simion a spus că scopul vizitei sale în R. Moldova este de a participa la înmormântarea scriitorului Nicolae Dabija. Simion a afirmat că este conștient de interdicția impusă de autoritățile basarabene, în urmă cu doi, când pe atunci acesta era activist civic, însă, în prezent, în calitatea sa de demnitar al României, accesul în R. Moldova trebuie să-i fie permis.
În consecință, parlamentarul român a făcut apel către Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, și către ministerele de Externe ale celor două state ca accesul să i se permită, motivând pașaportul diplomatic.
Recomandări
„Președinția nu are atribuții în soluționarea acestui caz”
Luni, Maia Sandu i-a oferit un răspuns lui George Simion în acest caz și i-a transmis că nu are atribuții în soluționarea acestui caz și că singura soluție legală de anulare a deciziei Biroului de Migrație și Azil (BMA) este procedura în instanță.
„Președinția Republicii Moldova regretă situația neplăcută, creată la hotarul moldo-român ca urmare a interdicției de intrare în țară, impuse în 2018 domnului George-Nicolae Simion, în prezent deputat în Parlamentul României.
Președinția nu are atribuții în soluționarea acestui caz, însă a contactat Biroul Migrație și Azil (BMA) pentru a clarifica situația. Din informațiile prezentate, singura soluție legală de anulare a deciziei BMA este procedura de judecată.
Ultima solicitare cu privire la suspendarea deciziei BMA din 1 octombrie 2018 a fost înaintată de avocatul domnului Simion pe 17 februarie 2021, aceasta fiind respinsă. Următoarea ședință este preconizată pentru 7 aprilie 2021 la CSJ”, potrivit unei declarații postate pe site-ul Președinției Republicii Moldova.
Partenerii noștri