Maldive va solicita ajutor din partea Indiei, în ciuda relațiilor tensionate. Ce spune Președintele Muizzu

Președintele din Maldive, Mohammed Muizzu, a declarat pentru BBC că este încrezător că India va veni în ajutorul națiunii insulare care se confruntă cu o criză economică.

Muizzu, care începe duminică o vizită de cinci zile în India, este așteptat să solicite un ajutor în valoare de sute de milioane de dolari.

Maldive riscă să intre în incapacitate de plată, în condițiile în care rezervele sale valutare au scăzut la 440 de milioane de dolari, suficient doar pentru o lună și jumătate de importuri.

„India este pe deplin conștientă de situația noastră fiscală și, ca unul dintre cei mai mari parteneri de dezvoltare, va fi întotdeauna gata să ne ușureze povara, să găsească alternative și soluții mai bune la provocările cu care ne confruntăm”, a declarat Muizzu.

Experții subliniază că tonul reconciliator al lui Muizzu față de Delhi este departe de retorica pe care a adoptat-o în timpul campaniei sale electorale de acum un an. Acea campanie s-a axat pe o politică „India afară”, cerând ca Delhi să își retragă trupele din națiunea insulară.

Un pachet de ajutor indian va consolida rezervele valutare ale țării. Luna trecută, agenția globală Moody’s a retrogradat ratingul de credit al Maldivelor, afirmând că „riscurile de neplată au crescut semnificativ”. Moody a declarat că „(rezervele) străine rămân semnificativ sub nivelul serviciului datoriei externe a guvernului, de aproximativ 600 de milioane de dolari în 2025 și de peste 1 miliard de dolari în 2026”.

Nu este clar unde va găsi Muizzu banii necesari pentru a depăși criza rezervelor, iar vizita sa la Delhi este considerată crucială. India a oferit deja sprijin financiar în valoare de 1,4 miliarde de dolari pentru diverse proiecte de infrastructură și dezvoltare.

De când Muizzu a venit la putere în noiembrie 2023, relațiile dintre Male și Delhi au devenit tensionate.

La scurt timp după preluarea puterii, el a ales să călătorească în Turcia și în China – vizita sa în această din urmă țară, în ianuarie, a fost văzută mai ales ca un afront la adresa Indiei, având în vedere că liderii anteriori au vizitat Delhi pentru prima dată după ce au fost aleși. Cam în aceeași perioadă, în India a izbucnit o controversă după ce trei oficiali din Maldive au făcut comentarii derogatorii la adresa prim-ministrului Narendra Modi.

Muizzu a dat, de asemenea, un ultimatum Indiei să retragă aproximativ 80 de trupe aflate în țară. Delhi a declarat că acestea au fost staționate acolo pentru a întreține și opera două elicoptere de salvare și recunoaștere și un avion Dornier pe care le-a donat cu ani în urmă.

În cele din urmă, ambele țări au ajuns la un compromis, acceptând să înlocuiască soldații cu personal tehnic civil indian pentru operarea aeronavelor. Administrația Muizzu a anunțat, de asemenea, că nu va reînnoi un acord de studii hidrografice cu India, semnat de guvernul anterior pentru cartografierea fundului mării în apele teritoriale maldiviene.

Unele dintre deciziile lui Muizzu au fost văzute ca o modalitate de a reduce influența Delhi și de a crea legături mai strânse cu China, rivala Indiei.

În februarie, administrația lui Muizzu a permis ca o navă de cercetare chineză, Xiang Yang Hong 3, să facă escală în Maldive. Unii au considerat că este vorba despre o misiune de colectare de date care ar putea fi utilizate – ulterior – de armata chineză pentru operațiuni submarine. Dar Muizzu respinge eticheta pro-China.

Vizita lui Muizzu la Delhi „este o realizare a dependenței Insulei Maldive de India, o dependență pe care nicio altă țară nu o va putea umple cu ușurință”, spune Azim Zahir, un analist din Maldive.

Exit mobile version