• Euroscepticii și naționaliștii sunt dați de sondaje pe locul trei după PPE și Social democrați.
  • Renew Europe este depășit de extrema dreaptă.
  • PPE nu vă colabora cu cei care sunt anti-europeni sau anti-Ucraina.

La doar 5 luni până la alegerile europene, creșterea extremei drepte stârnește neliniște la Bruxelles și Strasbourg. O sosire masivă a euroscepticilor ar putea pune în pericol constituirea unor majorități pe proiecte esențiale, din ce în ce mai importante odată cu creșterea rolului Parlamentului în luarea deciziilor.

Ce ar însemnă o creșterea importantă a numărului de europarlamentari din partea acestor forțe

În Parlamentul European a existat întotdeauna un echilibru între stânga democrată și drepata democrată, chiar dacă aceasta din urmă domină Parlamentul European în ultimele decenii. Însă compromisuri s-au putut găsi întotdeauna intre cele doua aripi care au construit majorități conjuncturale în funcție proiecte. O sosire masiva a naționaliștilor și euroscepticilor la Strasbourg ar putea face dificilă ajungerea la aceste compromisuri pentru dreapta, centru și social-democrați.

Găsirea unor majorități punctuale în aceste condiții ar putea depăși  granițele tradiționale.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Până unde ar putea merge aceste compromisuri

Pe fondul „normalizării” dreptei suveraniste, există în mod clar o „tendință a dreptei moderate de a se apropia de dreapta radicală”.

Șeful dreptei de la Strasbourg, eurodeputatul german Manfred Weber, susține însă că au fost stabilite « linii roșii ». Orice viitor partener al PPE va trebui să îndeplinească trei criterii : să fie pro-european, să fie pro-Ucraina și să apere statul de drept”.

Dreapta suveranistă din Europa nu mai este atât de „antieuropeană” cum era înainte. De exemplu partidul de guvernământ Fratelli d’Italia al Giorgiei Meloni s-a dovedit a fi un „bun european”, potrivit multor observatori de la Strasbourg.

O apropiere între PPE și o parte a grupului din care face parte este un scenariu „foarte plauzibil.

Cealaltă componentă a dreptei suveraniste de la Strasbourg, grupul Identitate și Democrație (ID), care include eurodeputați francezi din partidul Marinei Le Pen și Liga din Italia, este ținut la distanță.

Potrivit mai multor sondaje de opinie, ID ar putea trece însă de pe locul cinci pe trei în ierarhia grupurilor politice de la Strasbourg după alegeri, depășind grupul Renew Europe.

Aceasta a fost și miza schimbării de guvern de la Paris. Noul premier, Gabriel Attal, are ca principală sarcina să împiedice dezastrul anunțat la europarlamentare pentru Emmanuel Macron.

Citește și