30 de oameni supraviețuiau în condiții groaznice într-un azil din Mureș. Marcel Ciolacu a cerut intervenţie de urgenţă

Premierul Marcel Ciolacu cere intervenţie de urgenţă la un centru de îngrijire a persoanelor vârstnice din judeţul Mureş, după ce i-a fost adus la cunoştinţă că beneficiarii ar fi supuşi unor „violenţe inadmisibile”.

„Ca urmare a informaţiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice, am dispus de urgenţă intervenţia instituţiilor statului în cazul unor abuzuri şi violenţe inadmisibile comise împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu’Min, din judeţul Mureş”, spune premierul Marcel Ciolacu. Potrivit informaţiilor primite de premier, victimele erau ţinute închise şi supuse unor acte de violenţă, necesitând de urgenţă intervenţii medicale.

Marcel Ciolacu spune că va monitoriza îndeaproape evoluţia evenimentelor pentru a se asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovaţii vor fi traşi la răspundere.

„Situaţia de la Mureş este intolerabilă”, spune, joi, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, după ce premierul Marcel Ciolacu a fost informat că beneficiarii Centrului de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu’Minar fi supuşi unor „violenţe inadmisibile”. Ministrul Muncii cere ca vinovaţii să răspundă.

„Solicit urgent Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) să înceapă procedura de cercetare disciplinară împotriva responsabililor de această situaţie revoltătoare. Totodată, am dispus Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD) retragerea licenţei în cazul Asociaţiei „Re-Min”, centrul „Căsuţa Lu’ Min” din comuna Sântana de Mureş, sat Bărdeşti”, spune Simona Bucura Oprescu.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, vineri, 7 iulie, la începutul ședinței de Guvern, demiterea șefilor ANPIS și AJPIS Ilfov, a șefilor DGASPC-urilor locale și a președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, după ce zeci de bătrâni au fost găsiţi în condiţii inumane în trei azile din Voluntari.

Coșmarul de la azilul din Mureș

7 persoane găsite la subsolul azilului din Mureș erau cu dizabilități grave și zăceau pe saltele murdare de fecale și sânge, erau speriate, aveau urme că au fost legate și erau în stare avansată de malnutriție, spun reprezentanții Centrului de Resurse Juridice, care au făcut sesizarea la 112.

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au făcut, joi, o vizita de monitorizare neanunțată la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din localitatea Bărdești, județul Mureș, după ce au primit numeroase sessizări.

„Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale. O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de el”, spun reprezentanții CRJ într-un comunicat de presă.

După ce au văzut persoanele din subsol, reprezentanții CRJ au cerut de urgență ajutor la 112.

Până la sosirea echipajelor de poliție și salvare, aceșta au mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa și ieșise din acel spațiu, la parterul imobilului.

Când părea că au descoperit întregul calvar prin care au trecut oamenii la acest centru, după aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident și pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, reprezentanții CRJ au mai identificat o cameră în spatele bucătăriei. Camera nu avea clanță, iar pe ușă era un afiș pe care scria „Materiale de construcții”.

„Am solicitat deschiderea ușii și am constatat că dincolo de aceasta mai era câteva încăperi în care am găsit alte două persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi. Am solicitat din nou serviciul de ambulanță pentru aceste 2 persoane. Am continuat dialogul cu ceilalți beneficiari, unii dintre aceștia menționând că au fost legați, amenințați, bătuți de către personalul și conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor”, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit documentului citat, după mai mult de 8 ore s-a dispus evaluarea medicală și relocarea tuturor rezidenților, centrul fiind acum închis.Licența Centrului din Bărdești, județul Mureș, a fost retrasă, spune, joi seara, prefectul județului, Mara Togănel, iar toată documentația de anchetă a fost predată DIICOT Târgu Mureș. 13 persoane au fost duse la spital și 17 au fost relocate.

Potrivit ISU Mureș, s-a intervenit pentru acordarea de asistență medicală, prim ajutor de urgență și transportul unor persoane vârstnice cazate într-un centru de îngrijire din localitatea Bărdești.

Citește și

Exit mobile version