• Europa și SUA se străduiesc să identifice care sunt locurile unde se transmite virusul cel mai rapid, ceea ce ar putea ajuta la impunerea unor restricții specifice.
  • În Germania, autoritățile au putut identifica originea a doar 25% dintre infectări, în Austria, a 23%, iar în Spania, a 7%.
  • Un studiu publicat în jurnalul Nature săptămâna trecută, a arătat că restaurantele, sălile de sport, hotelurile, cafenelele și locașurile de cult prezintă cel mai mare risc de răspândire a infecțiilor.

După zece luni de criză sanitară și economică, ne confruntăm în continuare cu o mare provocare în combaterea pandemiei Covid-19: încă nu știm prea multe despre locurile în care ne infectăm, informează The Wall Street Journal.

În Germania, autoritățile spun că nu știu unde s-au infectat 75% dintre cei care sunt testați pozitiv pentru coronavirus. În Austria, cifra este de 77%. În Spania, ministerul sănătății a declarat că a reușit să identifice originea a doar 7% dintre infecțiile înregistrate în ultima săptămână a lunii octombrie. În Franța și Italia, la doar aproximativ 20% dintre cazurile noi s-a făcut o legătură cu persoane care au fost testate anterior pozitiv.

Jay Varma, consilier principal pentru sănătate publică la primăria orașului New York, a declarat că 10% dintre infecțiile din oraș sunt cauzate de călătorii, 5% adunărilor publice, și alte 5% spațiilor instituționale, cum sunt, de exemplu, casele de îngrijire medicală. „În privința celorlalți, pentru marea majoritate – un procent de 50% sau mai mult – nu avem o modalitate de a atribui direct sursa de infecție”, a spus Varma. „Și asta este o problemă”.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Unul dintre motivele acestui deficit este că majoritatea sistemelor de urmărire a contactelor nu au identificat suficiente contacte pentru a indica modul în care se răspândește virusul.

Țările asiatice care au folosit cu succes urmărirea contactelor intervievează 10 sau mai multe contacte pentru fiecare caz. În SUA, Franța, Marea Britanie și Spania sunt identificate mai puțin de patru contacte pentru fiecare caz, potrivit datelor guvernamentale.

Marc Lipsitch, un epidemiolog de la T.H. Chan School of Public Health Harvard, face trimitere la date guvernamentale din mai multe țări, care arată că cei mai mulți oameni se infectează acasă.

Falko Liecke, consilier municipal pentru sănătate și tineret în cartierul Neukölln din Berlin, a declarat că cei care se ocupă cu urmărirea contactelor se confruntă adesea cu problema că oamenii care sunt testați pozitiv „nu-și amintesc sau nu vor să-și amintească” unde se aflau exact și cu cine, în zilele dinainte de a prezenta simptome. Iar un decalaj de până la o săptămână în obținerea rezultatelor la teste agravează lucrurile, a spus el.

Unele orașe germane le-au cerut oamenilor să țină un „jurnal al contactelor”, pe care l-ar putea folosi în caz că sunt testați pozitiv.

Autoritățile din unele țări europene și state americane au cerut restaurantelor și barurilor să colecteze informații de contact de la clienții lor, pentru a ajuta în cazul în care un client este testat ulterior pozitiv.

În Europa au avut loc dezbateri intense cu privire la probabilitatea ca restaurantele, în special, să răspândească infecțiile. Un tribunal din Berlin a respins săptămâna trecută cererea proprietarilor de restaurante de a anula închiderea ordonată pentru luna noiembrie. Instanța a susținut că argumentul restaurantelor potrivit căruia acestea nu sunt „purtătoare” ale pandemiei, formulat în virtutea faptului că originea unei infecții nu era cunoscută în 75% dintre cazuri, nu mai poate fi susținut.

În paralel cu efortul autorităților de urmărire a contactelor, unii cercetători au încercat să înțeleagă mai bine unde au loc infecțiile.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford și Universitatea Northwestern au folosit datele de pe telefonul mobil a 98 de milioane de americani pentru a configura modul în care s-a răspândit virusul în timpul primului val de Covid-19 din primăvară. Studiul, publicat în jurnalul Nature săptămâna trecută, a arătat că restaurantele, sălile de sport, hotelurile, cafenelele și locașurile de cult prezintă cel mai mare risc de răspândire a infecțiilor.

Institutul german Robert Koch pentru boli infecțioase a lansat luna aceasta un studiu pentru a determina care sunt locurile cu risc mai mare de răspândire a virusului. Se va urmări ce au făcut 1.200 de persoane infectate în zilele dinaintea îmbolnăvirii lor. În Franța, Institutul Pasteur colaborează cu sistemul național de urmărire a contactelor pentru a înțelege mai bine în ce medii este contractat virusul mai ușor.

Iar în Berlin, Liecke organizează o echipă de investigatori speciali de la Biroul Federal de Investigații, echivalentul german al FBI, pentru a cerceta care sunt spațiile unde au loc cele mai multe infectări.