• Cele mai mari companii de ciocolată din lume sunt acuzate de sclavie.
  • Mii de copii ar fi fost obligați să muncească în condiții ilegale pe plantațiile de cacao din Coasta de Fildeș.
  • Companiile au negat acuzațiile.

Opt copii susțin că au fost forțați să muncească ilegal pe plantațiile de cacao din Coasta de Fildeș și au lansat acuzații grave împotriva celor mai mari companii de ciocolată din lume

Este vorba despre producătorii Nestlé, Cargill, Barry Callebaut, Mars, Olam, Hershey și Mondelēz care sunt chemați în judecată, în calitate de inculpați, într-un proces intentat la Washington DC, de International Rights Advocates (IRA), o asociaţie pentru drepturile omului, în numele a opt foşti copii forţaţi să lucreze fără plată pe plantaţiile de cacao din ţara vest-africană, scrie The Guardian.

„Au profitat cu bună ştiinţă” de munca ilegală a copiilor

Cei opt reclamanți, care acum sunt adolescenți, solicită despăgubiri pentru muncă forțată și pentru suferința emoțională de care au suferit, dar și compensații suplimentare pentru supraveghere neglijentă şi îmbogăţirea nedreaptă a celor şapte producători de ciocolată.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Plantaţiile din Coasta de Fildeş produc aproximativ 45% din oferta globală de cacao, un ingredient de bază al ciocolatei. Nu de puține ori, producția de cacao din Africa de Vest a fost acuzată de abuzuri împotriva drepturilor omului. Acolo, salariile erau extrem de mici, iar minorii erau exploatați prin muncă. Mai mult, o acuzație în acest proces este că inculpaţii, în ciuda faptului că nu deţin fermele de cacao în cauză, „au profitat cu bună ştiinţă” de munca ilegală a copiilor.

Cei opt reclamanți au relatat că au fost recrutați în Mali prin înșelăciune, după care au fost traficați către fermele de cacao din Coasta de Fildeș. Acolo, potrivit lor, ar fi fost forțați să lucreze ani buni fără a fi plătiți.

Cum se apără producătorii

Nestlé a spus că procesul „nu avansează obiectivul comun de a pune capăt muncii copiilor în industria de cacao” și a adăugat, „munca copiilor este inacceptabilă și merge împotriva a tot ceea ce susținem”.

Un purtător de cuvânt al companiei Mars a spus: „Nu comentăm niciun posibil litigiu în curs”. Mondelēz a refuzat să comenteze acuzațiile, iar Barry Callebaut și Olam au negat acuzațiile și au afirmat că au o toleranță zero pentru munca forțată sau sclavă în lanțul lor de aprovizionare.