• Un distrugător al marinei americane a trecut prin apele revendicate de Beijing în Marea Chinei de Sud.
  • Distrugătorul cu rachete ghidate USS Milius a efectuat luni operațiuni de „libertate de navigație” în apropiere de Insulele Spratly.
  • China a desfășurat săptămâna aceasta mai multe exerciții cu avioane și nave în apropierea Taiwanului.

Un distrugător al marinei americane a trecut prin apele revendicate de Beijing în Marea Chinei de Sud, într-o demonstrație de forță care a avut loc în timp ce armata chineză organizează exerciții în jurul Taiwanului, scrie Sydney Morning Herald.

Distrugătorul cu rachete ghidate USS Milius a efectuat luni operațiuni de „libertate de navigație” în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insulele Spratly, a precizat Flota a șaptea a SUA într-un comunicat.
Anunțul a fost făcut în timp ce armata chineză a declarat că a început a treia zi de exerciții militare în jurul Taiwanului, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre China și SUA în regiune.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Nava americană a navigat la mai puțin de 22 de kilometri de reciful Mischief Reef, unde China are cel mai mare avanpost al său pe insule artificiale din Marea Chinei de Sud.

„Aceste operațiuni demonstrează că Statele Unite vor zbura, vor naviga și vor opera acolo unde dreptul internațional o permite – indiferent de locația revendicărilor maritime excesive și indiferent de evenimentele actuale”, a declarat Seventh Fleet.

Mișcarea riscă să alimenteze tensiunile cu China, care a denunțat operațiuni similare ca fiind o încălcare a suveranității și securității sale. Săptămâna aceasta, SUA intenționează să înceapă exercițiile militare anuale cu Filipine, care vor fi mai ample decât în anii precedenți, pe măsură ce legăturile dintre aliații de lungă durată se intensifică.
Beijingul afirmă că are drepturi asupra a peste 80% din Marea Chinei de Sud, ale cărei alte revendicări sunt Filipine, Taiwan, Malaezia, Indonezia, Vietnam și Brunei. SUA refuză să recunoască pretențiile Chinei și desfășoară în mod regulat ceea ce numește operațiuni de libertate de navigație pentru a le contesta.

Între timp, China a desfășurat săptămâna aceasta mai multe exerciții cu avioane și nave în apropierea Taiwanului, după ce președintele insulei, Tsai Ing-wen, s-a întors dintr-o vizită în SUA, care a inclus întâlniri cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, și cu alți parlamentari americani.

Citește și