• Sute de mii de participanţi la Marşul Mândriei, în premieră transmis pe un canal public de televiziune.
  • Manifestanţii comunităţii LGBT+ s-au adunat la sfârşitul după-amiezii într-un marş purtând sloganul ediţiei de anul acesta: vizibilitate, mândrie şi rezistenţă.
  • Homosexualitatea a fost dezincriminată în Spania în 1978, la trei ani după moartea lui Franco.

Mii de persoane au participat sâmbătă pe străzile Madridului la Marşul Mândriei, după doi ani fără paradă din cauza pandemiei de COVID-19, cerând rezilienţă în faţa discursului instigator la ură, potrivit RFI.

Este pentru prima dată când evenimentul, la care au fost prezenţi mai mulţi miniştri din coaliţia de stânga aflată la guvernare, inclusiv ministrul de interne Fernando Grande-Marlaska, a fost transmis în direct pe un canal public de televiziune.

Manifestanţii, mulţi purtând steaguri curcubeu, simboluri ale comunităţii LGBT+ s-au adunat la sfârşitul după-amiezii într-un marş sub un banner purtând sloganul ediţiei de anul acesta: vizibilitate, mândrie şi rezistenţă.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Dans pe ritmuri braziliene

Unii manifestanţi aveau pistoale cu apă cu care s-au stropit pentru a se răcori de căldura mare. Alţii, la bustul gol, aveau afişate pe spate adresele de Instagram, în timp ce alţii dansau pe ritmul percuţiei braziliene sau al muzicii tehno.

,,Mi-a lipsit foarte mult acest eveniment, atmosfera este grozavă„, a declarat Victor Romero Fernandez, un profesor de 38 de ani din Madrid care a venit cu prietenii.

Foto: Hepta

Homosexualitatea a fost dezincriminată în Spania în 1978, la trei ani după moartea lui Franco.

De atunci, Spania a devenit una dintre cele mai deschise ţări, autorizând din 2005 căsătoriile între persoane de acelaşi sex, precum şi adopţia pentru cuplurile de acelaşi sex.

Rămâne important să se acorde vizibilitate persoanelor homosexuale, a subliniat înainte de paradă federaţia spaniolă FELGTBI+, deplângând într-un comunicat creşterea discursului instigator la ură„.

Aceste discursuri subminează fundamentele convieţuirii sociale” şi periclitează progresele înregistrate până în prezent”, potrivit federaţiei, care a profitat de marţi pentru a-şi arăta sprijinul faţă de proiectul de lege cunoscut ca Trans’ şi care a fost depus de guvern.

Acest proiect de lege, care urmează să fie examinat din vară în parlament, va permite unei persoane să îşi schimbe numele şi sexul pe actele de identitate, la simpla cerere, începând cu vârsta de 16 ani.

Dacă va fi adoptat, Spania ar deveni una din puţinele ţări din lume care va permite autodeterminarea genului.