• António Guterres explică într-un mesaj dur cum a fost rănită natura de către oameni.
  • Umanitatea se confruntă cu un război fără precedent în istorie, care pune în pericol viitorul nostru, înainte ca noi să fi înțeles măcar riscurile, avertizează Secretarul General ONU.

Guterres a spus: „Omenirea duce un război împotriva naturii. Este suicid. Natura reacționează întotdeauna – și o face deja cu o forță și o furie din ce în ce mai mari. Biodiversitatea se prăbușește. Un milion de specii sunt expuse riscului de dispariție. Ecosistemele dispar sub ochii noștri. Activitățile umane sunt la baza descendenței noastre către haos. Dar asta înseamnă că acțiunea umană poate ajuta la rezolvarea ei”, relatează The Guardian.

Poluarea aerului ucide 9 milioane de oameni în fiecare an – mai mult decât actuala pandemie

Printre problemele menționate au fost amintite și impactul pe care îl au răspândirea deșerturilor, defrișarea, secarea apelor, pescuitul excesiv din oceane și sufocarea lor cu plastic, recife de corali pe cale de dispariție, poluarea aerului care ucide 9 milioane de oameni pe an, mai mult decât actuala pandemie.

75% dintre bolile infecțioase umane noi și emergente, cum ar fi Covid-19, provin de la animale.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Toate acestea constituie problemele majore cu care se confruntă omenirea în secolul nostru. Tocmai de aceea, „A face pace cu natura este sarcina definitorie a secolului 21”, a mai adăugat el.

António Guterres: „Avem nevoie ca toate Guvernele să transpună promisiunile în politici”

Cu toate acestea, António Guterres a adus și o notă de speranță. Multe țări, inclusiv China, cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră, UE și președintele ales al SUA, Joe Biden, au adoptat obiective de atingere a emisiilor nete zero la mijlocul secolului.

Energia regenerabilă este acum mai ieftină decât cărbunele în multe regiuni, iar noile tehnologii, cum ar fi vehiculele electrice, câștigă teren.

António Guterres a spus că investitorii și guvernele trebuie să ia măsuri concrete, câtă vreme nu este prea târziu: „Avem nevoie ca toate Guvernele să transpună aceste promisiuni în politici, planuri și ținte, cu termene specifice”.

Marea Britanie va găzdui anul viitor Dezbaterea ONU Cop26, eveniment în cadrul căruia se preconizează că națiunile ar trebui să ia decizii clare cu privire la economia globală verde. Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!