• O anchetă jurnalistică a dezvăluit metoda prin care mafia românească din Mexic a reușit să fure milioane de euro din bancomate
  • Operațiunea era condusă de un cartel românesc ce reușise să își extindă rețeaua pe patru continente
  • Bancomatele copiau datele de pe 1.000 de carduri, în fiecare lună
  • Mafia din Mexic a recrutat 1.000 de membri români şi mexicani

O anchetă jurnalistică, la care s-a lucrat opt luni, a dezvăluit metoda prin care mafia românească din Mexic a reușit să fure milioane de euro din bancomate. Datele expuse de anchetă au scos la lumină una dintre cele mai mari operațiuni de clonare a cardurilor din lume.

Ancheta a început anul trecut și a demonstrat cum reușesc mafioții să câștige milioane de dolari anual de pe urma turiștilor. Operațiunea era condusă de un cartel românesc ce reușise să își extindă rețeaua pe patru continente, iar centrul se afla în Riviera Maya, Mexic.  

La investigație au participat jurnaliști din Mexis și România, proiectul fiind organizat de Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCPR, în colaborare cu parteneri din Mexic şi România: Mexicanos contra la Corrupción y la Impunidad – MCCI, organizaţia Quinto Element Lab şi Rise Project.   

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

Cum a fost realizată ancheta

Jurnaliștii au investigat 15.000 de pagini ale anchetei desfăşurate de autorităţile mexicane şi române. Lor li s-a alăturat FBI-ul dar și autorităţile altor state.

Astfel, OCCRP şi partenerii săi au analizat mii de documente, au luat interviuri unor oameni de pe patru continente, au urmărit reţelele sociale și au ajuns să intre pe un teren periculos pentru a găsi toate informațiile necesare.

Așa a ieșit la lumină povestea unui adevărat sindicat global al criminalității, care s-a format mai întâi în Europa de Est, după care a reușit să se întindă la nivel modial, după ce și-a înființat sediul în Mexic.

Bancomatele copiau datele de pe 1.000 de carduri, în fiecare lună

Mafia din Mexic a reușit să facă remarcată folosind metode complexe. Au instalat aparate de skimming din bancomate terţe și le-au conectat la cele proprii. Acest lucru le-a oferit membrilor reţelei posibilitatea să pătrundă în procesoarele acestora și să își instaleze un softwaew propriu, care a era conceput pentru a capta date despre cardurile bancare introduse în bancomat.

Mafia din Mexic a recrutat 1.000 de membri români şi mexicani  

Pentru a putea face față numărului mare de bancomate, Cartelul din Mexic recruta oameni din anumite categorii sociale.

Ne-a cerut să primim prin Western Union nişte bani (…) din Mexic, deoarece nu putea primi suma totală, care era mare. Avea nevoie de bani pentru a termina construcţia casei sale. Am acceptat şi fiecare dintre noi a primit o bucată de hârtie cu coduri de transfer de fonduri (MTCN).

Am retras 3.000 de euro de la o agenţie Western Union şi fiecare dintre băieţi a retras între 2.800 şi 3.000 de euro. Fiecare a primit 100 de lei (aproximativ 20 de euro) ”, a declarat unul dintre oamenii racolaţi de membrii grupării.