• 22 de migranţi din Mali, dintre care trei copii, au murit în largul coastelor Libiei, au anunţat marţi reprezentanţii guvernului din Mali.
  • Incidentul apare pe fondul îngrijorărilor că o criză a foamei generată de războiul din Ucraina ar putea duce la o creştere a tentativelor de a ajunge în Europa.
  • În primul trimestru al anului 2022 au existat „creşteri semnificative” ale fluxurilor de migranţi prin Niger şi Mali spre Africa de Nord.

22 de migranți din Mali, dintre care trei copii, au murit în largul coastelor Libiei, au anunţat marţi reprezentanţii guvernului din Mali. Incidentul apare pe fondul îngrijorărilor că o criză a foamei generată de războiul din Ucraina ar putea duce la o creştere a tentativelor de a ajunge în Europa.

Cei 22 de migranți care au murit făceau parte dintr-un grup de 83 de migranţi blocaţi pe o navă încă din 22 iunie, au precizat autorităţile din Mali într-un comunicat, potrivit Reuters. Dintre aceştia, 61 au fost salvaţi, inclusiv unii cetăţeni din Mali, cu ajutorul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a Naţiunilor Unite.

În primul trimestru al anului 2022 au existat „creşteri semnificative” ale fluxurilor de migranţi prin Niger şi Mali spre Africa de Nord, în comparaţie cu anii precedenţi, a declarat un purtător de cuvânt al OIM.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Factorii determinanţi sunt impactul pandemiei COVID-19 şi consecinţele economice ale războiului din Ucraina.

Numărul de migranţi care au părăsit Nigerul între ianuarie şi aprilie a fost cu peste 45% mai mare decât cel din aceeaşi perioadă din 2021. Numărul migranţilor care au plecat din Mali aproape s-a dublat în acelaşi interval de timp.

Oficialii Uniunii Europene sunt din ce în ce mai alarmaţi de faptul că o criză a foamei, agravată de întrerupere a exporturilor de cereale din Ucraina, va declanşa o migraţie haotică din Sahel şi din regiunile subsahariene ale Africii.

Cel puţin 23 de migranţi au murit în urma unor ciocniri cu forţele de securitate marocane săptămâna trecută, când aproximativ 2.000 de persoane au încercat să treacă în enclava nord-africană spaniolă Melilla.