Mihail Gorbaciov va fi înmormântat în cadrul unei ceremonii la Moscova, dar fără fanfară și în absența lui Vladimir Putin

Mihail Gorbaciov

Fostul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, sustine un discurs la lansarea ziarului "Puterea", la Bucuresti, miercuri, 14 aprilie 2010. La evenimentul de lansare, care a avut loc la Clubul Diplomatilor, au participat, printre altii, fostii presedinti ai Romaniei Ion Iliescu si Emil Constantinescu, dar si numerosi lideri politici, oameni de afaceri si jurnalisti. RAZVAN CHIRITA / MEDIAFAX FOTO

Pregătirile erau în curs de desfășurare pentru a-l înmormânta pe ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, în cadrul unei ceremonii la Moscova, dar fără fanfara unei funeralii de stat și cu absența evidentă a președintelui rus Vladimir Putin. Gorbaciov, liderul sovietic iubit de Occident, a trăit pentru a vedea toate reformele pe care le-a susținut în Rusia anulate. El va fi înmormântat sâmbătă fără onoruri de stat și fără prezența președintelui Putin.

Gorbaciov, care a murit marți la vârsta de 91 de ani, a primit o înmormântare publică: Moscoviții îi vor putea vedea sicriul în impunătoarea Sală a Coloanelor, la vedere de la Kremlin, unde au fost înmormântați și liderii sovietici anteriori. Putin, un vechi ofițer de informații al KGB care a numit prăbușirea Uniunii Sovietice o catastrofă geopolitică, i-a refuzat lui Gorbaciov o ceremonie funerară de stat completă. Putin a mai spus că este prea ocupat pentru a participa.

Aflat la putere între 1985 și 1991, Gorbaciov a încercat să transforme Uniunea Sovietică prin reforme democratice. În Rusia, mulți îl acuză că a renunțat la imperiul sovietic și, odată cu acesta, la poziția țării ca putere globală.

Realizările sale au fost recunoscute prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace în 1990. Dar când cele 15 republici sovietice au profitat de aceleași libertăți pentru a-și cere independența, Gorbaciov a fost neputincios în a împiedica prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, la șase ani după ce a devenit liderul acesteia.

Pentru acest lucru și pentru haosul economic pe care l-a declanșat programul său de liberalizare perestroika, mulți ruși nu l-au putut ierta. Șefii de stat și liderii de guvern occidentali care ar fi venit cu siguranță la funeralii vor fi, de asemenea, absenți, ținuți la distanță de prăpastia din relațiile Est-Vest care a fost deschisă de invazia lui Putin în Ucraina în februarie.

În schimb, un număr necunoscut de ruși vor trece, începând cu ora locală 10:00, pe lângă sicriul deschis al laureatului Premiului Nobel pentru Pace, a cărui gardă de onoare va oferi un element de ocazie de stat, potrivit Kremlinului.

Exit mobile version