• În luna aprilie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a luat decizia de cumpărare a avioanelor americane de ultimă generație.
  • Programul prevede două achiziții de avioane F-35.
  • În primă fază vor fi cumpărate două escadrile (32 de aeronave), iar în faza a doua – o escadrilă (16 avioane).

Oficial, Ministerul Apărării a cerut aprobarea Parlamentului pentru începerea programului de cumpărare a 32 de avioane militare F-35 din SUA. Suma destinată acestui program este de 6,5 miliarde de dolari. În luna aprilie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a luat decizia de cumpărare a avioanelor americane de ultimă generație.

Programul prevede două achiziții de avioane F-35. Astfel, în primă fază vor fi cumpărate două escadrile (32 de aeronave), iar în faza a doua – o escadrilă (16 avioane). Suma de 6,5 miliarde de dolari va fi folosită pentru achiziția de aeronave, motoare, suport logistic, servicii de instruire a piloților și personalului, simulatoare de zbor.

În același timp, în acest preț este inclusă și muniția specială aer-aer (pentru lupta aeriană) și aer-sol (pentru lovirea țintelor terestre). Ministerul Apărării este obligat prin lege să ceară aprobarea Parlamentului pentru orice achiziție cu o valoare mai mare de 100 de milioane de euro.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD
CE FACI AZI? ȘEDINȚĂ FOTO DE PAȘTE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA

În prezent, Forțele Aeriene ale României au în dotare avioane militare F-16 cumpărate din Portugalia, iar o altă flotilă de F-16 ar urma să fie cumpărată din Norvegia.

Citește și