• Statul are nevoie de bani ca să-şi mai acopere din cheltuieli
  • Poţi susţine chiar tu împrumuturile statului şi pentru asta să primeşti şi o dobândă
  • Ministerul Finanţelor vinde titluri de stat către populaţie prin programul Fidelis

Statul are nevoie de bani ca să-şi mai acopere din cheltuieli. Dar şi ca să plătească pensiile şi salariile. Totuși, putem susţine împrumuturile statului şi pentru asta primim şi o dobânda.

4% într-un an într-un instrument de investiţie sigur pe care îl poţi cumpăra şi vinde când vrei. Ministerul Finanţelor revine la bursa de la Bucureşti şi vinde din nou titluri de stat către populaţie prin programul Fidelis. Liviu Popescu, de la Ziarul Financiar ne-a dat mai multe detalii.

Liviu Popescu: „În primul rând, investitorii trebuie să știe că, pentru a împrumuta statul român trebuie doar să participe la acest program „Fidelis” și să intre într-o sucursală bancară. Emisia de obligațiuni este adresată doar personelor fizice, și doar românilor care au împlinit 18 ani. În vara anului 2020, statul român a ieșit pe bursă pentru prima oară după o pauză de 4 ani, iar românii au împrumutat atunci statul cu 2 miliarde de lei, așadar un feedback pozitiv, un feedback destul de bun pentru Ministerul Finanțelor pentru a recurge, iată, din nou, la această operațiune.”

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Se pot face credite atât pe 3 ani, dar și pe 1 an. La cel din urmă totuși, dobândă scade un pic. Din nou, Liviu Popescu a venit cu explicații în acest sens.

Liviu Popescu: „Dobânzile sunt atractive, în comparație cu ce oferă băncile în aceste zile. De exemplu, pentru emisiunea în lei, scadentă în 2023, deci 3 ani, o dobândă de 4% pe an, comparativ cu un depozit bancare, undeva la 1,5-2%, deci chiar o dobândă dublă. Dacă ne uităm pe 2021, deci un an, dacă investesc 10.000 de lei și am nevoie de acești bani într-un an, aleg această variantă de a investi pe 1 an, primesc 3,5% dobândă.”