- Noul buget al Ministerului Sănătății conține un paragraf care face trimitere la adoptarea unei legi a vaccinării
- Legea prevede, printre altele, și vaccinarea obligatorie a populației
- Legea va obliga Ministerul să facă un plan de vaccinare și să cumpere doze de vaccin
Noul buget al Ministerului Sănătății conține un paragraf care face trimitere la adoptarea unei legi a vaccinării, care prevede și vaccinarea obligatorie a populației.
Advertisment
Astfel, din paragraful respectiv, reiese că autoritățile fac demersuri pentru adoptarea unei legi care va obliga Ministerul să realizeze un calendar de vaccinare și să cumpere seruri.
Legea Vaccinării a fost trimisă în Parlament, prima dată în 2017, de Guvernul condus de Tudose. A fost aprobată de Senat, dar fost dezbătută în Camera Deputaților, acolo unde au fost introduse zeci de alte amendamente.
Recomandări
Unul dintre acestea se referă la demersurile pentru adoptarea prezentei Legi a Vaccinări, „care va curpinde obligativitatea vaccinării populației”. Legea va obliga minsiterul să facă un plan de vaccinare și să cumpere doze de vaccin.
Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății nu a specificat însă dacă acest lucru va fi posibil sau nu. Însă a subliniat importanța vaccinării copiilor.
„Vaccinarea copiilor și a populației generale în situații epidemiologice speciale se dovedește importantă mai ales astăzi, în contextul pandemiei SARS-CoV-2. Trebuie să ținem cont că mai există și alte boli infecto-contagioase care ucid oameni. Ca să luăm doar exemplul rujeolei, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, în primul semestru al anului trecut, în România au existat peste 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Ministerul Sănătății susține existența unei legislații protectoare pentru sănătatea publică în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a altor instituții naționale și internaționale”, a declarat acesta.
Partenerii noștri