- India reprezintă 13,53% din producția mondială de grâu, fiind al doilea mare producător de grâu, după Rusia.
- Miniștrii agriculturii din G7 au declarat că sunt îngrijorați de consecințele grave preconizate pentru securitatea alimentară și nutriția globală cauzate de invazia rusă în Ucraina.
- Pe fondul creșterii record a cererii globale, producția de grâu din India a scăzut, în special din cauza valurilor de căldură severe din martie.
Miniștrii agriculturii din Grupul celor Șapte, sau G7, au condamnat sâmbătă decizia Indiei de a interzice exporturile de grâu din cauza creșterii prețurilor și a scăderii producției acestei culturi, relatează AFP.
„Dacă toată lumea începe să impună restricții la export sau să închidă piețele, acest lucru ar agrava criza”, a declarat ministrul german al agriculturii Cem Ozdemir, în cadrul unei conferințe de presă. „Facem apel la India să își asume responsabilitatea de membru al G20”.
Vineri, India anunțase interzicerea exporturilor de grâu pentru a controla creșterea prețurilor la această cultură în țară. Cu toate acestea, guvernul precizase că vor fi exportate transporturile comandate până la 13 mai sau înainte de această dată.
Direcția Generală de Comerț Exterior a Indiei declarase că exporturile vor fi permise în cazul în care guvernul Uniunii acordă permisiuni pentru a ajuta alte țări să își satisfacă nevoile de securitate alimentară.
India reprezintă 13,53% din producția mondială de grâu, fiind al doilea mare producător după Rusia. Înainte ca forțele rusești să invadeze Ucraina la 24 februarie, India reprezenta doar 1% din exporturile mondiale. După criză, India urmărea să exporte o cantitate record de un crore de tone de grâu în 2022-2023.
Cu toate acestea, pe fondul creșterii record a cererii globale, producția de grâu din India a scăzut, în special din cauza valurilor de căldură severe din martie.
Vineri, miniștrii agriculturii au declarat că vor recomanda ca demersul Indiei de a interzice exporturile de grâu să fie abordat la summitul G7 din Germania din iunie, la care premierul Narendra Modi a fost invitat să participe, potrivit AFP.
„Impactul său [invazia Rusiei] asupra sectorului agricol de importanță internațională al Ucrainei pune la grea încercare securitatea alimentară și nutriția globală și intensifică și mai mult nevoile umanitare la nivel mondial, pentru care președintele [Vladimir] Putin și complicii săi poartă întreaga responsabilitate”, se arată într-o declarație emisă de miniștrii agriculturii. „Această situație gravă este exacerbată de restricțiile la export.”