„Atunci când un agent palestinian al Jihadului Islamic din Gaza trage asupra Israelului, o face cu sprijinul Iranului. Știm acest lucru”, a declarat Benny Gantz, pentru Ynet.

Întrebat dacă statul este pregătit să lovească Teheranul, ministrul răspuns „da” și a adăugat Republica Islamică reprezintă o amenințare „pentru țară, pentru Orientul Mijlociu și pentru întreaga lume”.

Israelul consideră că programul nuclear iranian este preocuparea numărul unu și, deși Teheranul a negat întotdeauna că urmărește să obțină arme nucleare, autoritățile israeliene cred că regimul continuă să dezvolte capacitățile necesare pentru a produce un arsenal nuclear și pentru a fabrica rachete balistice capabile să transporte focoase nucleare.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

„Iranul este o problemă internațională și regională. Lumea a fost martoră vineri la un exemplu. Acest lucru i se poate întâmpla oricui”, a declarat Gantz, referindu-se la atacul împotriva petrolierului.

În contextul în care noul președinte iranian, Ebrahim Raisi, preia joi funcția de la moderatul Hassan Rouhani, ministrul Apărării israelian a declarat că acesta ar putea conduce Iranul către politici regionale și de securitate și mai extreme.

„Îi spun lumii, fiți atenți!”, a avertizat el.

„Iranul caută să reprezinte o provocare pe mai multe fronturi pentru Israel și își consolidează forțele în Liban și Gaza, desfășurând miliții în Siria și Irak și menținându-și susținătorii în Yemen. Iranul este o problemă globală și regională și o provocare pentru Israel”, a declarat Gantz.

„În cele din urmă, atunci când un agent palestinian al Jihadului Islamic din Gaza trage asupra Israelului, o face cu sprijinul Iranului. Știm acest lucru și ne ocupăm pe mai multe niveluri, prin diverse mijloace și în mai multe locuri diferite”, a declarat el, adăugând că Israelul va continua să acționeze.

Miercuri, la o întâlnire cu diplomați din statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU, Benny Gantz a avertizat că Iranul „se află la doar aproximativ 10 săptămâni de a dobândi materiale de calitate militară necesare pentru a construi o armă nucleară”.

„Acum este timpul pentru fapte – cuvintele nu sunt suficiente. Este timpul pentru acțiuni diplomatice, economice și chiar militare – în caz contrar, atacurile vor continua”, a avertizat ministrul.