Ministrul de Externe din Libia, acuzat de trădare și demis, după ce s-a întâlnit cu omologul israelian. Libienii au protestat în stradă

People burn photos showing Israeli Foreign Minister Eli Cohen and his Libyan counterpart Najla Mangoush in Tripoli, Libya, Sunday, Aug. 27, 2023. Cohen and Mangoush met in the Italian capital, Rome, last week, according to the Israeli foreign ministry. (AP Photo/Yousef Murad)

Najla Al-Mangoush, ministrul libian de externe a fost acuzată de trădare și demisă, după ce s-a întâlnit cu omologul său din Israel, Eli Cohen. Întâlnirea a avut loc la Roma, săptămâna trecută, și a fost mediată de ministrul Italian de Externe, Antonio Tajani.

Eli Cohen a anunțat întâlnirea duminică seara și a prezentat-o drept un pas istoric în restabilirea relațiilor dintre cele două țări. Numai că Tripoli, care susține cauza palestiniană, nu recunoaște Israelul.

Eli Cohen a spus că a discutat cu Najla Al-Mangoush despre ajutor israelian în chestiuni umanitare, agricultură, managementul apei și importanța de a păstra moștenirea evreiască în Libia, inclusiv prin renovarea sinagogilor și cimitirelor, scrie BBC.

”Am vorbit cu ministrul Afacerilor Externe despre marele potențial al relațiilor dintre cele două țări. Este o primă etapă în relațiile dintre Israel și Libia. Mărimea și amplasarea strategică a Libiei oferă o oportunitate imensă pentru Israel.”, a spus Eli Cohen.

Ministerul de Externe de la Tripoli a precizat însă că ministrul libian a respins o întâlnire cu reprezentanții Israelului, a avut loc ”o întâlnire nepregătită, neoficială, în timpul unei întâlnire cu ministrul de Externe al Italiei”.

Interacțiunea nu a inclus discuții, înțelegeri sau consultări și ministrul ”își reînnoiește respingerea absolută a oricărei normalizări” cu Israelul, transmite MAE libian. Au izbucnit proteste la la Tripoli și în alte orașe libiene. Drumurile au fost blocate, au fost arse cauciuri, iar protestatarii au fluturat steagul palestinian.  

Consiliul Prezidențial libian a cerut lămuriri Guvernului. Întâlnirea ”nu reflectă politica externă a statului libian, nu reprezintă constantele naționale libiene și este considerată o violare a legilor libiene, care pedepsesc normalizarea relațiilor cu entitatea sionistă”.

Libia, care a plonjat în haos de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011, nu întreține relații diplomatice cu Israelul. Cea mai mare parte a populației evreiești libiene a părăsit țara în cei 20 de ani de după Al doilea Război Mondial. Câteva sute de evrei trăiau încă în Libia în 1969, când colonelul Gaddafi a preluat puterea printr-o lovitură de stat. Acesta le-a confiscat bunurile, i-a expulzat și a distrus sinagogile.

Israelul și-a normalizat în ultimii ani relațiile cu mai multe națiuni arabe, în cadrul Acordului Abraham, semnat sub egida SUA în 2020, scrie Le Monde. A reluat legătura cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Sudan și Maroc.

Cu toate astea, actuala politică a guvernului Netanyahu a făcut obiectul criticilor țărilor arabe ca urmare a valului de violențe din Cisiordania ocupată, precum și față de continuarea colonizării în acest teritoriu.

Citește și

Alimentele ultraprocesate cresc riscul de accident vascular cerebral. Iată care sunt potențialele pericole VIDEO. 12 răniți de la Crevedia au fost transferați în străinătate. Arafat: Mai erau un pacient sau doi intubați, dar transferul lor depinde de suprafața arsă

Revoluția robotaxiurilor, contestată la Los Angeles. E prea devreme pentru atât de multă tehnologie?

Exit mobile version