• Studiile arată că alimentele ultraprocesate cresc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
  • Alimentele pe care le considerăm sănătoase, precum sandvișurile, wrap-urile, supele și preparatele cu un conținut scăzut de grăsimi, sunt de fapt alimente ultraprocesate.
  • Se cere adăugarea de etichete negre de avertizare pe ambalajele produselor ultraprocesate.

Conform a două studii STARK realizate recent de către oamenii de știință, alimentele ultraprocesate cresc semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, atacuri de cord și accident vascular cerebral, scrie publicația britanică The Guardian. În Marea Britanie și SUA, peste jumătate din dieta medie constă acum din alimente ultraprocesate (UPF). Pentru unii, mai ales persoane tinere, cu o situație financiară precară sau din zone defavorizate, este tipică o dietă care cuprinde până la 80% produse procesate.

Primul studiu, care a urmărit 10.000 de femei timp de 15 ani, a constatat că cele cu cea mai mare proporție de produse ultraprocesate în dieta lor aveau cu până la 39% mai multe șanse de a dezvolta tensiune arterială crescută, față de cele cu o consumpție de UPF mai scăzută.

Cel de-al doilea studiu, o meta-analiză a mai mult de 325.000 de bărbați și femei, a arătat că cei care au mâncat cele mai multe produse ultraprocesate au avut cu 24% mai multe șanse de a avea accidente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord, accident vascular cerebral și angină pectorală.

Recomandări

ATENȚIE, CIP DEFECT
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

Descoperirile au fost dezvăluite la reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie de la Amsterdam, unde mii de medici, oameni de știință și cercetători de renume din lume au fost informați cu privire la studii. Rezultatele au determinat apeluri din partea experților pentru acțiuni urgente.

Ce sunt alimentele ultraprocesate și de ce sunt dăunătoare?

Alimentele ultraprocesate sunt produse care au trecut prin mai multe procese în timpul producției. Sunt adesea bogate în sare și zahăr și pot conține aditivi și conservanți. Adesea, alimentele au un conținut scăzut de fibre și lipsesc nutrienții prezenți în alimentele proaspete sau puțin procesate, cum ar fi fructele și legumele proaspete, iaurtul simplu și pâinea de casă.

Unul dintre cercetătorii din spatele studiilor, Anushriya Pant, de la Universitatea din Sydney, a spus că mulți oameni nu știau că alimentele pe care le consideră sănătoase, cum ar fi sandvișurile, wrap-urile, supele și preparatele cu un conținut scăzut de grăsimi erau de fapt UPF. „S-ar putea ca alimentele pe care le considerați sănătoase să contribuie de fapt la dezvoltarea hipertensiunii arteriale”, a spus ea.

Etichete de avertisment pe ambalajele alimentelor procesate

Dr. Chris Van Tulleken, un alt cercetător, a cerut ca pe ambalajele UPF să fie adăugate etichete negre de avertizare, așa cum este deja cazul în Chile și Mexic, și a spus că ar trebui să existe o restricție asupra marketingului UPF, în special a reclamelor destinate copiilor.

Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Regatul Unit a declarat că a introdus deja o legislație pentru a restricționa plasarea și promovarea anumitor produse în supermarketuri pentru a descuraja alegerile alimentare nesănătoase.

„Având în vedere că UPF reprezintă 55% din dieta noastră, acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă. Dacă există ceva inerent procesării alimentelor care este dăunător, atunci acesta este un dezastru”, a mai spus cercetătorul.

Citește și: