• Hagari: 300 drone și rachete au fost lansate de Iran noaptea și 99% au fost interceptate.
  • Armata israeliană anunță redeschiderea, luni, în cea mai mare parte a ţării, a şcolilor.
  • Iranul a cerut încheierea conflictului. „Cazul poate fi considerat închis”.
  • Prim-ministrul britanic: „Am convenit în cadrul G7 să luăm măsuri suplimentare împotriva Iranului”
  • Carmen Dimitriu, profesoară din Tel Aviv: În aproape fiecare oră porneau alarmele și mergeam la adăpost.

Reacția Israelului se lasă așteptată. Cabinetul de război israelian a decis, în majoritate, să răspundă atacurilor Iranului din noaptea de sâmbătă spre duminică: „Răspunsul va fi ferm și dureros”, au avertizat forțele israeliene. SUA au avertizat Israelul să nu răspundă atacurilor. Apărarea Israelului în fața Iranului a fost exemplară și e „o victorie în sine”. Casa Albă ți-a spus însă luni și că „guvernul israelian este cel care ia decizii în ceea ce privește răspunsul la atacul iranian”. Ce urmează?

Lucian Dârdală, analist politic: Guvernul israelian se află sub o presiune semnificativă din partea partenerilor săi strategici

Îți spune Lucian Dârdală, analist politic: „În funcție de reacția israeliană vom vedea dacă se intră pe un scenariu de escaladare sau pe unul de dezescaladare. Guvernul israelian se află sub o presiune semnificativă din partea partenerilor săi strategici, în primul rând din partea Statelor Unite, să nu escaladeze, pentru că se consideră că a fost o victorie defensivă absolut remarcabilă”.

Cristian Unteanu, analist politic: Această tensiune se petrece în termenii specifici Orientului Apropiat

Vârfurile de la nivelul guvernelor vorbesc tot timpul despre nevoia de pace și despre măsuri de asigurare a unui climat de supraviețuire pentru toată lumea. Dar tensiunea dintre Israel și Iran are alte raționamente îți explică analistul Cristian Unteanu.
„Această tensiune se petrece în termenii specifici Orientului Apropiat, acolo unde raționamentele legate de victorii sau înfrângeri militare, așa cum suntem noi obișnuiți în logica Clausewitz, a manualelor militare din Europa, împrumutate mai apoi în Statele Unite, nu este tocmai cea corectă. Pentru că ea este dublată în permanență de raționamente religioase care vin dintr-o istorie de secole de ură, sânge, bătălii necontenite. Și mai ales bătălii de clan”.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Carmen Dimitriu, profesoară Tel Aviv: Grădinițele și școlile primare au fost închise doar pentru două zile, luându-se măsuri de precauție

Cum se simte situația pentru israelieni? Sunt supărați că au închis școlile pentru ca au fost nevoiți să își ia liber? nu înțeleg de ce restaurantele sunt deschise, dar școlile nu. Cadrele didactice caută soluții. Carmen Dimitriu, lector la Universitatea din Tel Aviv îți spune exact.

„E puțin greșit înțeles aspectul în legătură cu școlile. Aici, în Israel, deja școlile au luat vacanță. Pentru că urmează marea sărbătoare evreiască, Pesah, care precede Paștele ortodox, cu 15 zile, cred. În tot acest timp doar grădinițele și școlile primare sunt deschise până luni, când începe sărbătoarea de Pesah. Au fost închise doar pentru două zile, luându-se măsuri de precauție”, arată profesoara Carmen Dimitriu.

Citește și