• Ezzat El-Reshiq spune că o încetare permanentă a focului este garanția palestinienilor împotriva masacrelor și armatei din Israel.
  • „Ocupația dorește un acord temporar pentru a-și evacua ostaticii, pentru ca apoi să își reia războiul genocidar”.
  • După mai mult de șase luni de la asaltul făcut de Israel, încă „nu a obținut și nu va obține victoria”.

UPDATE ORA 22:25 – Angajații Google protestează față de legăturile companiei cu guvernul israelian

Grupuri de angajați ai gigantului tehnologic au intrat în două dintre birourile companiei, unul din Sunnyvale, California, și unul din New York.

Protestatarii de la biroul din California spun că nu vor pleca până când Google nu va renunța la un contract de 1,2 miliarde de dolari, pe care îl împarte cu Amazon, prin care ar urma să furnizeze guvernului israelian servicii de cloud și centre de date.

Unele persoane din cadrul companiei se opun de mult timp acestui contract, cunoscut sub numele de „Nimbus”, dar conflictul din cadrul gigantului tehnologic s-a extins de când Israelul a început atacul asupra Gaza.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

UPDATE ORA 22:00 – Premierul spaniol afirmă că va „lupta” pentru ca Palestina să devină membră a ONU

Premierul spaniol Pedro Sanchez afirmă că un stat palestinian independent ar trebui să fie recunoscut cât mai curând posibil.

„Spania se va strădui ca Palestina să devină un membru cu drepturi depline al ONU”, a declarat Sanchez în timpul unei vizite în Slovenia, în cadrul unui turneu menit să stimuleze sprijinul UE pentru recunoașterea unui stat palestinian.

Luna trecută, Spania, Irlanda, Malta și Slovenia au semnat o declarație comună în care afirmă că sunt gata să recunoască un stat palestinian atunci când acest demers ar putea „aduce o contribuție pozitivă și când circumstanțele sunt potrivite”.

„Pentru Slovenia, întrebarea cheie este când să recunoaștem Palestina”, a declarat premierul sloven Robert Golob, adăugând: „Nu dacă, ci când”.

UPDATE ORA 20:40 – ONU va lansa un apel de 2,8 miliarde de dolari pentru Gaza și Cisiordania

ONU va lansa miercuri un apel global de 2,8 miliarde de dolari pentru donații pentru a ajuta populația din Gaza și palestinienii din Cisiordania ocupată, a declarat un oficial de rang înalt al agenției.

„Bineînțeles că 90% din această sumă este pentru Gaza”, a declarat Andrea De Domenico, șeful Biroului pentru coordonarea afacerilor umanitare în teritoriile palestiniene.

De Domenico a adăugat că planul inițial a fost de 4 miliarde de dolari pentru 2024, dar bugetarea a fost redusă, având în vedere „capacitatea limitată” a accesului pentru distribuirea ajutorului umanitar.

UPDATE ORA 20:20 – Ministerul de Interne din Gaza critică atacul israelian asupra unui vehicul de poliție

Mai multe persoane au fost ucise în cartierul Tuffah din estul orașului Gaza într-un atac asupra unui vehicul al poliției.

Ministerul de Interne din Gaza a condamnat atacul, care, potrivit acestuia, a ucis șapte „ofițeri și membri ai forțelor de poliție”, precum și alți trecători, pentru un total de nouă morți.

„Atacurile repetate și țintite ale armatei israeliene asupra forțelor de securitate” din Gaza reprezintă o încercare de a crea o atmosferă de haos în rândul locuitorilor din fâșie, a afirmat ministerul într-o declarație.

„Facem apel la toate părțile din cadrul comunității internaționale să facă presiuni asupra ocupației pentru a înceta atacurile împotriva membrilor forțelor de poliție, care își îndeplinesc îndatoririle de a servi și proteja poporul nostru”, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 19:20 – ONU cere statelor să pună capăt crizei umanitare „îngrozitoare” din Gaza

Ravina Shamdasani, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, a cerut statelor să contribuie la stoparea „crizei umanitare și a drepturilor omului din ce în ce mai îngrozitoare din Gaza”.

„Nicio zonă din Fâșia Gaza nu a fost cruțată de bombardamentele Israelului. Avem aproape 1,7 milioane de oameni care rămân strămutați cu forța, trăind în condiții îngrozitoare și sub amenințare constantă”, a declarat ea reporterilor la Geneva.

Numai în ultima săptămână, a spus ea, luptele s-au intensificat în centrul Fâșiei Gaza, ceea ce a dus la strămutarea a aproximativ 10.000 de persoane.

De asemenea, ea a făcut apel la încetarea violențelor și a „atacurilor țintite” în Cisiordania ocupată, dar a susținut că rezolvarea „situației catastrofale a civililor din Gaza trebuie să rămână o prioritate”.

UPDATE ORA 19:00 – Armata israeliană afirmă că un comandant Hezbollah a fost ucis într-un raid aerian

Armata israeliană a afirmat că l-a ucis pe Ismail Yousef Baz, comandantul Hezbollah, într-un raid aerian în orașul Ain Baal, în sudul Libanului.

Armata a declarat că Baz era un „oficial senior și veteran în aripa militară a Hezbollah”.

„Ca parte a poziției sale, el a fost implicat în avansarea și planificarea lansărilor de rachete și de rachete antitanc spre statul Israel din zona de coastă din Liban”, precizează armata.

UPDATE ORA 18:30 – Cel puțin 11 copii au fost uciși în atacul de la al-Maghazi

Un atac îngrozitor a avut loc în tabăra de refugiați al-Maghazi în ultimele 45 de minute.

O dronă a tras cu rachete asupra unui grup de oameni. Era vorba de un grup de copii care se aflau la un loc de joacă amenajat în apropierea taberei pentru familiile strămutate. Acești copii vizitau în mod regulat acest loc de joacă.

Unsprezece copii au fost uciși în acest atac și zeci de răniți în zonă. Cei aflați la locul atacului descriu scene îngrozitoare de copii sfâșiați de explozia masivă provocată de rachete.

UPDATE ORA 18:15 – Biroul ONU pentru drepturile omului: Israelul trebuie să oprească atacurile coloniștilor

Biroul ONU pentru drepturile omului a cerut forțelor de securitate israeliene să pună capăt imediat participării active și susținerii atacurilor coloniștilor evrei împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată.

Declarația vine în urma unui val de atacuri ale coloniștilor asupra orașelor și satelor palestiniene din Cisiordania, declanșat de uciderea în weekend a unui băiat israelian de 14 ani în ceea ce autoritățile au declarat că a fost un atac anti-israelian.

Ministerul palestinian al Sănătății a declarat că șapte palestinieni au fost uciși de forțele israeliene sau de coloniști de când au început atacurile, vineri, iar 75 au fost răniți. Autoritățile israeliene au îndemnat populația să nu recurgă la atacuri de justițiari, în condițiile în care tensiunile cresc. Însă grupurile pentru drepturile omului au acuzat de mult timp forțele israeliene că ignoră în mod obișnuit atacurile coloniștilor sau chiar participă la acestea.

UPDATE ORA 17:30 – Opt persoane au fost ucise într-un atac asupra unui vehicul al poliției

În ultima oră, am asistat la un atac asupra unui vehicul al poliției, despre care se crede că este unul dintre vehiculele care aveau sarcina de a asigura livrarea ajutoarelor, de a menține un fel de ordine și de a preveni haosul în timp ce ajutoarele se îndreaptă spre partea de nord și orașul Gaza.

Opt persoane au fost ucise și se crede că toate făceau parte din dispozitivul de aplicare a legii care a fost însărcinat cu misiunea de a proteja și securiza ajutoarele în cartierul Tuffah. S-a întâmplat în partea de est a orașului Gaza, un cartier dens populat, similar cu Shujayea și alte cartiere.

Dar în ultima săptămână, din cauza campaniei intense de bombardamente și a bombardamentelor de artilerie în curs de desfășurare în zonă, marea majoritate a populației din zonă a fost forțată să se deplaseze în continuare în interiorul acesteia.

UPDATE ORA 17.00 – Un broker lansează o asigurare de război pentru mărfurile din Marea Roșie

Brokerul de asigurări Howden, cu sediul în Marea Britanie, a început să ofere o asigurare de marfă cu risc de război pentru a acoperi navele care navighează prin Marea Roșie împotriva atacurilor cu drone și rachete, pe măsură ce tensiunile geopolitice se intensifică în regiune, relatează agenția de știri Reuters.

Costul asigurării unei călătorii de șapte zile în Marea Roșie a crescut cu sute de mii de dolari de când Houthis din Yemen, aliniat cu Iranul, a început să atace navele din zonă în noiembrie, în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza.

Howden a declarat că noul produs este „prima acoperire de asigurare dedicată de acest tip pentru a proteja navele de marfă într-o zonă de conflict activ, care cuprinde strâmtoarea Bab al-Mandab, Marea Roșie și Oceanul Indian”.

„Conflictul din Marea Roșie a reprezentat un obstacol semnificativ pentru clienții cu operațiuni în regiune. Navele caută protecție în timp ce navighează în acest punct fierbinte din punct de vedere al securității”, a adăugat Ellis Morley, director asociat, marfă și mărfuri, la Howden.

UPDATE ORA 15:00 – O dronă israeliană a ucis o persoană în sudul Libanului

Armata israeliană a efectuat o lovitură cu drone în orașul Ain Baal, din sudul Libanului, lângă Tir.

Lovitura a ucis cel puțin o persoană și a rănit alte câteva, potrivit surselor medicale citate de Al Jazeera Arabic, după ce mai multe drone din Liban au lovit nordul Israelului și ar fi rănit trei israelieni.

UPDATE ORA 14.00 – Gaza este vulnerabilă la bolile infecțioase din epoca epidemică: IRC

„Sistemul de sănătate” și eforturile de ajutorare din Gaza, „cândva vibrant”, au fost decimate de Israel, iar populația se confruntă cu „foamete, malnutriție și epidemii de boli infecțioase”, au avertizat Comitetul Internațional de Salvare (IRC) și partenerii săi într-o declarație.

Proiecțiile realizate de London School of Hygiene and Tropical Medicine și Johns Hopkins Center for Humanitarian Health indică faptul că, chiar și în cazul unei încetări imediate a focului, până la aproape 12.000 de persoane ar muri în Gaza din cauza bolilor, se mai arată în declarație.

„Niciun spital din Gaza nu mai funcționează pe deplin. Personalul IRC și partenerii din Gaza continuă să asiste la devastarea unităților de sănătate care au mai rămas”, a declarat Dr. Seema Jilani, consilier tehnic principal în domeniul sănătății pentru situații de urgență al IRC.

UPDATE ORA 13.00 – EasyJet suspendă zborurile către Israel până pe 27 octombrie

„Ca urmare a evoluției continue a situației din Israel, easyJet a luat acum decizia de a-și suspenda zborurile către Tel Aviv pentru restul sezonului de vară”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei britanice low-cost într-un comunicat.

În urma atacului Iranului asupra Israelului, mai multe companii aeriene au anunțat suspendarea temporară a zborurilor lor către Iran și alte zone din regiune.

UPDATE ORA 12.00 – PIB-ul Israelului în T4, revizuit la o contracție de 21%, afectat de războiul din Gaza

Războiul din Israel în Gaza a avut un impact mai mare asupra creșterii economice în ultimele trei luni ale anului 2023 decât se credea anterior. Economia s-a contractat cu 21,0% în trimestrul al patrulea față de trimestrul al treilea, conform Biroului Central de Statistică. Aceasta a urmat unui declin de 19,4% în estimarea sa preliminară, care a fost revizuită luna trecută la o contracție de 20,7%.

Războiul a dus la scăderi abrupte în trimestrul al patrulea în ceea ce privește exporturile (-22,5 la sută), cheltuielile private (-26,9 la sută), investițiile în active fixe (-67,9 la sută) și importurile (-42,4 la sută).

UPDATE ORA 11.00 – Un copil din Gaza „ucis sau rănit la fiecare 10 minute”: UNICEF

Copiii din Gaza au devenit fețele războiului continuu, poveștile lor descriind o „imagine sfâșietoare” a consecințelor umane ale conflictului, spune un oficial UNICEF.

„Copiii poartă o parte imensă din cicatricile acestui război”, a declarat Tess Ingram, specialist în comunicare al UNICEF – care a părăsit Gaza luni, după ce a petrecut două săptămâni acolo – în cadrul unei conferințe de presă a ONU la Geneva.

Mai mult de 12.000 de copii au fost răniți în Gaza începând cu 7 octombrie 2023, a spus ea, iar aceasta este „aproape sigur o subestimare”.

UPDATE ORA 10.00 – Escadrilele de avioane de vânătoare americane au jucat un rol cheie în apărarea Israelului

Pentagonul afirmă că escadrilele de avioane de luptă ale forțelor aeriene din regiune, precum și navele marinei din Marea Mediterană au participat la efortul de a elimina rachetele și dronele iraniene.

USS Carney și USS Arleigh Burke, ambele distrugătoare ale marinei, au doborât rachete din mare. Armata americană a doborât aproximativ 80 de proiectile iraniene din cele 300 lansate.

UPDATE ORA 09.00 – Armata israeliană susține că a ucis „numeroși” combatanți în centrul Gaza

Armata israeliană afirmă că a ucis „numeroși” combatanți în cursul zilei trecute în centrul Gaza, unde forțele sale continuă un „raid precis”.

Trupele și avioanele israeliene care operează în zonă au distrus, de asemenea, zeci de infrastructuri militare, inclusiv „tuneluri și complexe militare” folosite de luptătorii Hamas, a precizat aceasta.

UPDATE ORA 08.00 – 90% din clădirile de la granița estică a Gaza au fost distruse sau avariate: ONU

Aproximativ 90 la sută din cele aproximativ 4.000 de clădiri situate de-a lungul frontierei estice a Fâșiei Gaza au fost distruse sau avariate, potrivit unei analize preliminare a imaginilor din satelit ale Centrului de sateliți al ONU (UNOSAT).

„Imaginile din satelit arată o creștere bruscă a numărului de clădiri avariate și distruse pe o porțiune de teren de un kilometru de-a lungul frontierei Fâșiei Gaza la vest de linia de demarcație a armistițiului”, se arată în ultima actualizare umanitară a ONU, citând analiza din satelit.

UPDATE ORA 06.00 – Luptătorii palestinieni vizează forțele israeliene care curăță „zona tampon” din nordul Gaza

Trei grupuri armate palestiniene au efectuat luni atacuri asupra forțelor israeliene la est de Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, unde Israelul încearcă să creeze o „zonă tampon” de-a lungul gardului de separare Israel-Gaza.

Potrivit unui raport comun al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) și al Proiectului privind Amenințările Critice (CTP), Brigăzile Martirilor Al Aqsa, Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) și grupul Mujahedinii Palestinieni au raportat că luptătorii lor au lansat mortiere și au tras cu mitraliere grele asupra trupelor și blindatelor israeliene care operează în zonă.

ȘTIRE INIȚALĂ

Oficialul politic al Hamas, Ezzat El-Reshiq, afirmă că o încetare permanentă a focului este singura garanție pe care o are poporul palestinian împotriva „masacrelor” continue ale Israelului.

Grupul „nu va face niciun compromis” în ceea ce privește cererile de retragere completă a forțelor israeliene din Gaza și întoarcerea neîngrădită a tuturor familiilor strămutate în casele lor, a declarat El-Reshiq.

„Ocupația dorește un acord temporar pentru a-și evacua ostaticii, pentru ca apoi să își reia războiul genocidar”, a adăugat el.

După mai mult de șase luni de la asaltul său, Israelul încă „nu a obținut și nu va obține victoria”, a declarat El-Reshiq.

Citește și