• Studiu: Glutenul din grâu poate provoca inflamaţii cerebrale.
  • Glutenul, care se găseşte în cereale, reprezintă o componentă alimentară majoră.
  • Cristian Mărgărit, nutriționist: „Eliminarea grâului, eliminarea surselor de gluten este cea mai simplă soluție”.

Glutenul din grâu poate provoca inflamaţii cerebrale la şoareci, spun cercetătorii de la universitatea Otago, din Noua Zeelandă. Este foarte posibil ca aceeaşi inflamaţie să se întâmple şi la oameni din cauza
asemănărilor fiziologice dintre șoareci și oameni, spune profesorul Alex Tups care a condus studiul.
Glutenul, care se găseşte în cereale precum grâul, secara şi orzul, reprezintă o componentă alimentară majoră în majoritatea naţiunilor occidentale.

„Eliminarea grâului, eliminarea surselor de gluten este cea mai simplă soluție și o soluție foarte sigură, pentru că putem obține aceeași nutrienți din alte surse alimentare, de exemplu, cerealele fără gluten, care sunt foarte asemănătoare cu grâul, cum ar fi orezul, cum ar fi porumbul și după aceea, celelalte alimente, cartofi, legume etc.”, spune Cristian Mărgărit, nutriționist.

Cum îți dai seama că ești sensibil la gluten

„Dacă cineva se confruntă cu stări de confuzie, oboseală, somnolență pe durata zilei, balonări, constipații, îngrășare, foame exagerată, pofte exagerate putem încerca să excludem glutenul timp de câteva săptămâni și dacă se îmbunătățește starea noastră, se reduc aceste simptome, înseamnă că este posibil ca și glutenul să fi contribuit la ele”.

Recomandări

CONFLICT ÎN NOUA CALEDONIE
DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
TAYLOR SWIFT, ÎN SLUJBA DOMNULUI
SCARLET JOHANSSON CRITICĂ OPENAI

Citește și: