• Zona financiară din Stockholm nu va mai permite accesul mașinilor poluante din 2025.
  • Primăria din Madrid și cea de la Barcelona vor interzice accesul pentru 8 milioane de autovehicule.
  • Europa va avea în 2025 peste 500 de zone cu emisii joase, în creștere de 58% față de 2022.

Mașinile care poluează nu vor mai avea acces deloc în centrul orașului Stockholm. Suedezii vor trece la această etapă decisivă din 2025, timp în care multe alte capitale din Europa impun limite tot mai drastice pentru mașinile vechi pe benzină sau motorină, scrie Reuters.

Obiectivul este reducerea poluării aerului în zona urbană, despre care se știe deja că provoacă numeroase afecțiuni și scurtează viața localnicilor. Mai multe părți din centrul Stockholmului vor fi interzise pentru mașinile pe benzină și diesel începând cu 2025, pe măsură ce orașul combate poluarea.

O suprafață de aproximativ 20 de cvartale care se afla in cartierul financiar al capitalei suedeze și principalele zone de cumpărături va permite doar accesul cu mașinile electrice, unele camioane hibride și alte vehicule cu pile de combustie.

Recomandări

O NOUĂ MISIUNE NASA
OMAGIU PENTRU BERNARD HILL
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ

Madridul are un plan pentru combaterea crizei climatice

Stockholm ar putea fi prima capitală importantă care a introdus o interdicție atât de drastică și merge mai departe decât planurile Parisului, Atena și Madridului de a interzice mașinile diesel vechi. Alte orașe, inclusiv Londra, au introdus zone cu emisii scăzute care includ o taxa zilnica pentru intrarea în centrul orașului cu masini care au motoarele pe combustie.

Madridul unde ma aflu eu are un plan indraznet deja in aplicare de a interzice toate masinile pe benzina si motorina, mai vechi de 2000 si 2006 in interiorul celor 2 centuri M30 si M40. Asta inseamna practic eliminarea a 8 milioane de masini vechi, daca punem la socoteala si zona Barcelonei unde se aplica aceasta masura.

Citește și: