• Moldova prevede creșterea cheltuielilor de apărare la 1% din PIB până în 2030.
  • Opoziția pro-rusă a criticat strategia ca fiind inutilă.
  • Țara vizează aderarea la Uniunea Europeană până în 2030.
  • Moldova a crescut deja cheltuielile pentru apărare în ultimii ani.

Parlamentul din Moldova a aprobat joi o strategie de apărare pe 10 ani, care prevede creșterea cheltuielilor de apărare ca parte a unui plan de aderare la Uniunea Europeană, conform Reuters.

O nouă prioritate națională

Opoziția pro-rusă din Cameră a ridiculizat documentul ca fiind inutil îndreptat împotriva Moscovei, având în vedere suprafața redusă a Moldovei și forțele sale armate.

Documentul, prezentat de ministrul apărării, Anatolie Nosatii, vizează creșterea cheltuielilor pentru apărare până în 2030 la 1% din produsul intern brut, cifrele arătând că creșterile au fost deja puse în aplicare.

Recomandări

PAPA A MURIT
PAPA A MURIT. ACUM CE?
HARVARD CONTRA TRUMP
ULTIMA DORINȚĂ
CUI MAI DĂ SECRETE DE STAT?
JOS STEAGURILE

„Primul pas pentru punerea în aplicare a acestui lucru a fost făcut după începerea războiului din Ucraina, prin creșterea resurselor bugetare pentru apărare la 0,39% în 2022 și 0,55% în 2023”, se arată în document.

Moldova este candidată la aderarea la UE, cu o dată de aderare stabilită pentru 2030. Moldova nu are în vedere aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), deoarece statutul de neutralitate al țării este prevăzut în constituția sa.

Conform documentului, statutul de neutralitate al Moldovei îi impune să consolideze parteneriatele cu diferite țări și organizații internaționale pentru a-și întări apărarea națională.

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a zguduit Moldova, deoarece fragmente de drone aterizează pe teritoriul său și rachete îndreptate către ținte ucrainene trec prin spațiul său aerian.

Maia Sandu, realeasă pentru un al doilea mandat luna trecută, deși cu o marjă mai mică decât se anticipa, a acuzat Rusia că încearcă să îi destituie guvernul.

Partidul pro-rus, bineînțeles, nu e de accord

Membrii Partidului Socialist pro-Moscova au respins documentul ca fiind lipsit de sens

Dacă, Doamne ferește, vom fi supuși unui atac din direcția Federației Ruse, cât timp credeți că Moldova va rezista unei astfel de agresiuni?” l-a întrebat pe ministru deputatul socialist Adrian Albu.

„Doar pentru că strigăm de la o tribună?”

Documentul menționează riscurile extinderii conflictului din Ucraina, în special în jurul portului Odesa de la Marea Neagră, aproape de granița Moldovei.

Citește și