• Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a fost demis prin vot marți.
  • Este prima dată în istoria SUA când un președinte al Camerei Reprezentanților a fost demis.
  • Kevin McCarthy le-a spus legislatorilor că nu va candida din nou pentru această funcție.

Votul de 216 la 210 a marcat pentru prima dată în istorie un moment rar: Camera şi-a demis liderul, opt republicani votând alături de 208 democraţi pentru înlăturarea lui McCarthy. McCarthy le-a spus reporterilor că nu va mai candida pentru a ocupa din nou funcţia, scrie Associated Press.

„Am luptat pentru ceea ce cred. Cred că pot continua să lupt, dar poate într-un mod diferit”, a declarat McCarthy.

Rebeliunea a fost condusă de reprezentantul Matt Gaetz, un republican de extremă-dreapta din Florida şi antagonist al politicilor lui McCarthy.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În cursul serii, Kevin McCarthy le-a spus legislatorilor că nu va candida din nou pentru această funcție. Următorii pași sunt extrem de nesiguri deoarece nu există un succesor evident care să conducă majoritatea republicană din Camera Reprezentanților. Acțiunea este oprită în Cameră până săptămâna viitoare, când republicanii încearcă să aleagă un nou președinte.

„Kevin McCarthy este o creatură a mlaştinii. El a ajuns la putere prin colectarea banilor cu dobânzi speciale şi redistribuirea acelor bani în schimbul favorurilor. Scăpăm de febră acum”, a declarat Gaetz reporterilor.

Republicanii controlează camera cu o majoritate restrânsă de 221-212, ceea ce înseamnă că îşi pot permite să piardă nu mai mult de cinci voturi dacă democraţii se unesc în opoziţie.

Citește și: