- Liderii UE se întâlnesc pentru prima dată față în față într-un summit pentru a discuta acordul de finanțare post-Covid.
- Președintele francez Emmanuel Macron a spus că este „momentul adevărului“ pentru Europa.
- Reuniunea de la Bruxelles va continua sâmbătă, dar liderii UE ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la o înțelegere.
Liderii UE se întâlnesc pentru prima dată față în față într-un summit, de la începutul epidemiei de coronavirus, cu așteptări mici față de acordul post-Covid privind un pachet de stimulare de 750 miliarde de euro, scrie BBC.
Președintele francez Emmanuel Macron a spus că este „momentul adevărului“ pentru Europa, iar următoarele ore vor fi decisive. Problema principală este împărțirea fondului de redresare a economiei în subvenții și în împrumuturi.
Ajunsă la summit, Angela Merkel a spus: „Diferențele sunt foarte mari și nu pot spune dacă vom găsi sau nu o soluție de data aceasta“. Ar fi de dorit, a spus ea, dar oamenii trebuie să fie realiști.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a recunoscut că discuțiile vor fi „foarte dificile“, în timp ce premierul grec Kyriakos Mitsotakis a spus că nimeni nu ar trebui să piardă din vedere imaginea de ansamblu: „Ne confruntăm cu cea mai mare criză economică de la cel de-al doilea război mondial încoace“.
Premierul Estoniei, Juri Ratas, crede: „Avem nevoie de un răspuns rapid, puternic și unit la criza generată de pandemie pentru a reporni economia europeană“.
De ce este atât de complicată finanțarea?
Statele din sud, inclusiv Italia și Spania, doresc o decizie urgentă, fără prea multe compromisuri, după cum a spus premierul italian Giuseppe Conte. Aceștia trebuie să redreseze economia afectată de pandemia care a luat 35.000 de vieți în Italia și încă 28.400 în Spania.
Banca Centrală Europeană din Frankfurt a prognozat deja o scădere de 8,7% în economia zonei euro în acest an din cauza pandemiei. Însă, economiile care au trecut recent printr-o criză financiară doresc mai degrabă subvenții, decât să-și asume alte datorii.
Planul de redresare, susținut de Franța și Germania, ce are în vedere subvenții de 500 miliarde de euro și împrumuturi de 250 miliarde de euro, este respins de mai multe țări din Europa de Nord, în frunte cu Olanda. Țări ca Austria, Suedia, Danemarca și, într-o oarecare măsură, Finlanda, doresc un anumit control asupra modului în care sunt distribuiți banii. În același timp, statele din sud sunt ezitante.