- Videoclipurile de propagandă rusești postate pe rețelele de socializare în ultimele zile încearcă să atragă bărbații ruși prin intermediul narațiunilor de patriotism.
- Într-un alt videoclip, postat pe 15 decembrie, fosta iubită a unui soldat este proaspăt impresionată de curajul acestuia și îl roagă să se împace cu ea.
- Multe dintre videoclipuri prezintă războiul ca pe o evadare a bărbaților dintr-o realitate cotidiană sumbră, cu băutură, vodcă, sărăcie și neputință.
Moscova a început o nouă campanie pentru a-i încuraja pe ruși să se înroleze în forțele armate și să lupte în Ucraina, în ciuda faptului că Kremlinul a negat că ar avea nevoie de mai mulți recruți. În încercarea de a atrage mai mulți voluntari pe front, videoclipurile de propagandă rusești postate pe rețelele de socializare în ultimele zile încearcă să atragă bărbații ruși prin intermediul narațiunilor de patriotism, moralitate și mobilitate socială ascendentă.
Advertisment
Unul dintre videoclipuri, postat pe 14 decembrie, prezintă un tânăr care alege să lupte în loc să se distreze cu prietenii săi de sex masculin, iar apoi îi surprinde pe toți cumpărându-și o mașină cu banii pe care i-a câștigat din lupta în cadrul unui contract militar.
Într-un alt videoclip, postat pe 15 decembrie, fosta iubită a unui soldat este proaspăt impresionată de curajul acestuia și îl roagă să se împace cu ea. Un alt exemplu arată un bărbat de vârstă mijlocie care părăsește locul de muncă din fabrică, care nu îl plătește suficient, pentru a semna un contract militar și a merge pe front.
Recomandări
Un alt filmuleț arată un grup de bărbați ruși în vârstă de 30 de ani, înstăriți, care încarcă o mașină, în timp ce sunt întrebați de femei în vârstă unde merg. Unul dintre bărbați le răspunde: „În Georgia. Pentru totdeauna”. Când o femeie varsă o pungă de cumpărături, bărbații se urcă în mașină și pleacă, în loc să ajute, în timp ce bărbați ruși mai tineri se grăbesc să ridice cumpărăturile. „Băieții au plecat, bărbații au rămas”, conchide una dintre femeile în vârstă.
Multe dintre videoclipuri prezintă războiul ca pe o evadare a bărbaților dintr-o realitate cotidiană sumbră, cu băutură vodcă, sărăcie și neputință. Între timp, continuă să apară rapoarte și plângeri privind lipsa proviziilor și a echipamentelor în armata rusă.
În timpul unei întâlniri cu mamele celor mobilizați în noiembrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că este mai bine să fii ucis luptând pentru patrie decât să te îmbeți până la moarte cu vodcă.
La sfârșitul lunii septembrie, Putin a anunțat o mobilizare militară „parțială”, în urma căreia peste 300.000 de persoane din întreaga Rusie au fost mobilizate, în condițiile în care războiul său din Ucraina nu a înregistrat progrese. Numărul exact al soldaților ruși uciși și răniți în luptele din Ucraina nu a fost făcut public.
Mii de bărbați au fugit din Rusia pentru a evita să fie înrolați, iar temerile privind o a doua mobilizare în noul an sunt tot mai mari. La începutul acestei luni, adresându-se unei conferințe de presă după un summit al țărilor eurasiatice la Bișkek, în Kârgâzstan, Putin a încercat să liniștească publicul că nu există planuri pentru o mobilizare suplimentară.
Întrebat de un reporter ce factori ar putea necesita o nouă rundă de mobilizare, Putin a spus: „Nu există astfel de factori astăzi, nu discutăm despre ei. V-am spus, 300.000 au fost chemați în cadrul mobilizării. Permiteți-mi să repet încă o dată 150.000 (au fost mobilizați în Ucraina). Dintre aceștia, puțin mai mult de jumătate sunt în unități de luptă”.
Chestionat cu privire la rapoartele privind lipsa continuă de echipament militar pe front, Putin a declarat că lucrează îndeaproape cu Ministerul rus al Apărării și că problema este în curs de rezolvare.
Partenerii noștri