• Alegerile europene și americane sunt ținta manipulărilor ruse.
  • Putin a recunoscut că a contribuit la victoria lui Trump în primul mandat.
  • Obiectivul principal al lui Putin: destrămarea NATO.
  • Franța este ținta privilegiata a Rusiei în Europa.

În urma cu exact doi ani, Rusia invada Ucraina. Obiectivele Moscovei erau departe de a fi clare în acel moment. Credeam cu toții că este vorba doar despre Ucraina.

De fapt, nu.  Este vorba despre „noi” și „ei”: despre Occident și despre un Imperiu pe cale să se refacă, aflat în cruciadă împotriva lumii democratice. Iar ingerințele Rusiei în afacerile noastre interne pregătesc terenul de 25 de ani, de la sosirea la putere a lui Vladimir Putin.

Ne putem așteptă la intervenții ale Rusiei în procesele electorale ?

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Intervențiile se văd deja și serviciile secrete occidentale au tras mai multe semnale de alarmă. În Franța de exemplu, mai multe rapoarte au fost făcute publice în ultimul an și arată un tablou sumbru : cumpărarea unor lideri politici, de la Melenchon la Marine Le Pen sau fostul premier Francois Fillon, a unor jurnaliști și „influenceri” care, acoperiți sau pe față, fac jocurile Moscovei.

Ultimul raport al serviciului de Informații Interne care datează de două zile arată contaminarea mișcărilor sociale cum ar fi cea a vestelor galbene sau a agricultorilor, ca să nu mai vorbim despre clasicele firme de troli care poluează internetul.

Victoria prorusilor în Slovacia este consecință directă a acestor ingerințe rusești care folosesc manipularea, dezinformarea și cyber-atacurile, cum a fost cazul, dovedit deja, în campania pentru Brexit.

Urmează alegerile europene unde se prefigurează o îngrijorătoare victorie a extremei drepte, cultivată intens de Putin. Este o mișcare antieuropeana, antiamericana și care servește perfect interesele Moscovei în dezagregarea unității europene.

Urmează și alegerile din Statele Unite, cruciale pentru viitorul Alianței Atlantice și pentru supraviețuirea Ucrainei. Cu sigurantă Putin se „ocupă” și de asta ?

Evident că da, și este probabil ținta sa principală. Victoria lui Trump ar duce foarte probabil la sistarea ajutorului pentru Ucraina și, spun analiștii, posibil la destrămarea NATO. Acesta este obiectivul principal al lui Putin. Interviul pe care l-a acordat lui Tucker Carlson, adresat electoratului american, plin de jumătăți de adevăruri sau de minciuni pur și simplu,  este un exemplu clasic de manipulare. Ultimele declarații în care spune că l-ar aranja ca Biden să câștige, au rolul de a-l disculpa pe Trump, acuzat de o apropiere vinovată de Moscova. Și , între altele, Putin a recunoscut contribuția sa la prima alegere a lui Trump…pe care anchetele Senatului american o evidențiaseră déjà.

Ne așteaptă, așadar, un an greu. Emergența A.I. face ca tot ce s-a întâmplat până acum pe scară largă să fie multiplicat la o putere infinită.

Citește și