- DSP: Adeverința prezentată de senatoarea Șoșoacă nu este valabilă
- Diana Șoșoacă a mers fără mască la Parlament în prima zi de mandat
- Marți, ea a purtat o protecție de plastic, transparentă
- Senatoarea Șoșoacă susține că medicul i-a recomandat să nu poarte mască
- Iulia Scântei: Adeverința trebuie emisă de medicul de medicina muncii
Senatoarea anti-mască a fost demascată de DSP și obligată, cel puțin pentru o perioadă, să meargă cu mască la noul loc de muncă – Parlamentul României. N-a mai ajuns marți la președintele Iohannis tocmai din acest motiv.
Diana Șoșoacă s-a conformat până la urmă, în a doua zi de lucru la Parlament și a purtat o protecție de plastic, transparentă. A făcut asta după ce misterul adeverinței anti-mască a senatoarei AUR a fost rezolvat. DSP a anunțat că nu este valabilă.
Diana Șoșoacă amenință DSP-ul cu judecata pentru că i-a publicat datele. Și i-a luat la ochi și pe noii colegi parlamentari. Vrea ca toți să fie verificați dacă poartă măști conforme.
Diana Şoşoacă, senator AUR: „Cred că ăştia nu ştiu cu cine se pun. Am fost anunţată că adeverinţa mea medicală şi adresa de la DSP au fost făcute publice cu toate datele mele confidenţiale şi cu codurile bolilor mele. Voi formula plângeri penale. Știam. V-am spus că se pregăteşte ceva. Solicit verificarea tuturor măştilor colegilor mei, dacă sunt conforme.”
Iulia Scântei, senator: „Aceastaă adeverinţă pe care domnia sa a prezentat-o astăzi comisiei, nu produce efecte. Adeverința trebuie să fie emisă de medcul de medicina muncii.”
Diana Şoşoacă, senator AUR: „Mă voi îndrepta inclusiv împotriva comisiei de validare. Se încalcă dreptul cetăţeanului de a formula contestaţii.”
Astăzi, șeful DSU, Raed Arafat, i-a transmis voalat senatoarei Șoșoacă că ar putea lucra și de acasă.
Raed Arafat, șeful DSU: „În momentul în care n-ai posibilitatea să porți mască sau nu vrei, participi online. Există tehnologie modernă, nu trebuie să fii fizic la fața locului.”
Medicul Adrian Marinescu zice că situațiile care pot duce la exceptarea de la purtarea măștii sunt foarte rare.
Adrian Marinescu, medic infecţionist: „Situaţiile în care putem să nu purtăm mască sunt mult mai rare decât am crede. Cei care într-adevăr au din punct de vedere medical o indicaţie şi nu trebuie să poarte mască, sunt situaţii extrem de rare.”
„Vorbim de boli cronice pulmonare sau cardiace, care să fie însoţite de insuficienţă respiratorie cronică şi care să fie şi documentată. M-aş gândi exact invers. O persoană are cu atât mai mare nevoie să poarte mască pentru persoanele vulnerabile şi are un risc mai mare de a face o formă severă.”