• Asediul Fâșiei Gaza, spune Bennett, a constat în special în sufocarea agenților Hamas.
  • Timp de 15 ani, Hamas a pregătit un vast sistem de tuneluri împotriva intrării forțelor israeliene.
  • Naftali Bennett a explicat pașii urmați, concepuți de experți.

Naftali Bennett, fostul prim-ministru al Israelului, a explicat pe X cum a fost conceput planul de asediu al Fâșiei Gaza. Asediul Gazei, spune el, a constat în special în sufocarea agenților Hamas în tuneluri și ocuparea unei benzi de securitate în interiorul Gazei până la capitularea Hamas, demilitarizarea benzii și eliberarea răpiților.

Ipoteza de la care a pornit planul a avut la bază următoarele idei:
⁃ Timp de 15 ani, Hamas a pregătit un vast sistem de tuneluri, un stat subteran, tocmai împotriva intrării forțelor israeliene.

⁃ Când Hamas a desfășurat Black Sabbath, se aștepta exact la o reacție la sol în stil „plumb turnat” și la celelalte operațiuni.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII

⁃ Hamas se bazează pe noi să intrăm în fiecare buncăr și în fiecare tunel cu pensete pentru a ne cere un preț mare pentru sânge.

⁃ Iranul, Hezbollah și Hamas vor să investim multe forțe în adâncul Fâșiei Gaza, astfel încât să avem mai puține forțe disponibile pentru o altă campanie, în nord și, de asemenea, în Iudeea și Samaria și nu numai.

⁃ Hamas dorește ca în timpul intrării să existe încurcarea noastră care ne va forța să provocăm daune colaterale grele prin uciderea copiilor din Gaza etc., astfel încât lumea să ne oblige să ne oprim.

⁃ Se pare că Hamas a îndepărtat multe bunuri, inclusiv conducerea și comandanții din sudul Fâșiei Gaza, lăsând activiști simpli să se certe cu noi în nordul Fâșiei Gaza.

Pașii urmați de israelieni în Gaza

În ce a constat, mai exact, planul de asediu al Hamas în nordul Gazei? Naftali Bennett a explicat pașii urmați, concepuți de experții:

1. Să surprindă și să nu pătrundem adânc în Fâșia Gaza, așa cum se așteaptă Hamas să facem, ci să impunem un asediu complet la nordul Fâșiei Gaza, să seci și să sufoce teroriștii Hamas în tuneluri până când sunt forțați să facă părăsi.
2. Să creăm o nouă bandă de securitate la 2 km adâncime în teritoriul benzii de-a lungul întregii noastre granițe, o bandă permanentă. Acest lucru se întâmplă prin utilizarea puterii de foc masive și a forțelor terestre și a ingineriei. Imaginați-vă că buldozerele pur și simplu nivelează zona.
3. Folosiți în mod continuu puterea de foc asupra Hamas în toată Fâșia. Israelul desfășoară o serie continuă de operațiuni la sol țintite cu o putere de foc enormă, pentru a separa cartierul de cartier de Hamas. Nu este nevoie să vânezi fiecare Hamasnik într-o gaură și un tunel.
4. Locuitorii din Gaza rămân în jumătatea de sud a Fâșiei sau în afara Fâșiei până la sfârșitul războiului: când Hamas dezarmează unilateral și eliberează toți ostaticii. Acest lucru, desigur, conform dreptului internațional, pentru a-și păstra viața. Țările din întreaga lume pot primi refugiați – temporar, desigur – până când Hamas se predă și războiul se încheie. Între 6 luni și 5 ani.
5. În sudul Fâșiei Gaza sunt permise coridoarele umanitare, iar noi permitem (dar nu ne dăm): apă, mâncare, medicamente. Acest lucru este cerut de dreptul internațional.
6. Nu lăsați o singură picătură de combustibil să intre în întreaga bandă. Fără combustibil nu există tuneluri pentru că nu există ventilație și nici iluminare. Fiecare picătură care intră în Fâșia Gaza merge către Hamas. Combustibil = luptă. Deci nu un pic.
7. Răbdare strategică: să facem ca timpul care trece să lucreze în favoarea noastră. Avem tot timpul din lume.
8. După operațiunile inițiale la sol, 250.000 de militari trebuie eliberați acasă cât mai curând posibil, pentru a elibera presiunea economico-civilă, pentru a restabili economia și viața la ordine. Nu trebuie să ne stresăm artificial doar pentru că am chemat 350.000 de rezerviști.
9. Orice țară din lume care își exprimă durerea față de situația refugiaților din sud este invitată să găzduiască temporar refugiați (Scoția, Egipt, Turcia etc.).
10. Pe cât posibil, sunt evitate pagubele accidentale, care ar putea întrerupe operațiunea israeliană înainte de a obține capitularea Hamas.

Avantajele programului:
– Înșelăciune și surpriză: acesta este exact opusul pentru ceea ce se pregătește Hamas de un deceniu. Contrar a ceea ce se așteaptă el să facem. Hamas crede că avem un spațiu de respirație de 4-5 săptămâni în interiorul Fâșiei Gaza și apoi vom pleca, așa cum s-a întâmplat întotdeauna în ultimul deceniu.

– Deshidratează agenții Hamas. Imaginați-vă „Muhammad” un agent Hamas care ne așteaptă în prezent în tunel, alert și gata. Sub asediu, el va fi nevoit să aștepte luni de zile în tunelul său umed, ud, flămând, deprimat, iar când se epuizează combustibilul, tunelul se va întuneca și nu va mai fi oxigen: familia lui poate fi în noroi în sudul Fâșiei Gaza sau în Egipt sau Belgia: ce caut aici?

– transferă presiunea din Israel către Hamas; Trecând pârghia de la Hamas la noi. În acest moment, toată pârghia este cu ei. Răpiții vor juca și vor juca cu noi. Chestia asta întoarce bolul și pârghia merge la noi.

– Conducerea Hamas se va afla într-o dilemă: fie Hamas, fie statul Gaza. Dacă Sinuar nu dezarmează, va intra în istorie drept cel care i-a distrus țara și a adus un dezastru istoric asupra poporului său.

– Reduce dramatic șansele de implicare a Hezbollah: Nu au niciun declanșator specific pentru a merge la război. Forțele israeliene sunt păstrate proaspete și libere să lovească în Liban.

– O linie politică de apărare durabilă: Toți pleacă acasă împreună: ostaticii israelieni se întorc acasă în Israel, familiile din enclava Gaza se vor întoarce doar odată cu dispariția Hamas, iar rezidenții din Gaza se vor putea întoarce și ei pentru că războiul s-a încheiat și pericolul pentru viața lor.

Citește și