• Natalitatea în UE a scăzut de la 3,87 milioane în 2022 la 3,66 milioane în 2023.
  • OCDE: Țările trebuie să se adapteze unui viitor cu fertilitate scăzută.
  • În 2023, rata natalității a atins cel mai mic nivel din ultimul deceniu.
  • Italia și Cipru au cele mai scăzute rate de natalitate din UE.

Uniunea Europeană traversează o perioadă critică demografică. În 2023, numărul nașterilor a scăzut dramatic cu 5,5%, ajungând la 3,66 milioane – cel mai mare declin din ultimul deceniu. România conduce în acest tablou îngrijorător, cu o reducere șocantă de 14% a natalității.

De ce nu mai vor românii și europenii să facă copii?

„Pentru că s-au schimbat prioritățile. Din păcate, noile generații au cu totul alte priorități. Se gândesc, în primul rând, la situația profesională, la rezolvarea, din punct de vedere profesional, a vieții. Și, ulterior, la situația financiară. Sunt niște priorități care, din păcate, la modul în care arată, la ora actuală, Europa, face ca tot ceea ce ține de întâlnirea unei familii și aducerea pe lume a unui copil să vină la vârste din ce în ce mai înaintate.

Evident că, odată cu vârsta înaintată, apar și diverse probleme care duc la o situație a natalității de ce mai precară. Probabil, lucrul ăsta, din păcate, pentru că nu există politici foarte clare, la nivel european și nici în România, cu atât mai puțin de atât de încurajarea natalității, încurajarea întemerii unei familii. Cu excepția Franței, care are, istoric vorbind, astfel de politici foarte bine găsite, celelalte țări nu au reușit, până acum, să ofere soluții societății. 

Recomandări

FĂRĂ SUCURI ÎN ȘCOLI
BĂLĂCĂREALA DIN GUVERN
TRUDEAU ÎȘI DĂ DEMISIA
ROMÂNIA ÎN TOP...
UNDE MERGI AZI?
PREGĂTIRI PENTRU VIITOR

Noile generații cresc cu alte valori, din păcate, cresc cu alte priorități, alte principii și lucrul ăsta se vede. Problema uriașă a continentului nostru vine din faptul că celelalte continente, Asiatic, Africa, au natalitate crescută, iar migrația se va îndrepta în continuare către Europa, lucru care va duce la o schimbare, din punct de vedere socială, culturală, a acestui continent și a țărilor de pe continentul european”, a declarat Vladimir Ionaș, sociolog, pentru Aleph News.

Cum ar putea în România să poate să combată declinul natalității, să încurajeze oamenii să aibă încredere?

„Statul român poate, evident, să încurajeze natalitatea. Niciodată nu a venit până acum cu propunere de genul, dacă ai mai mulți copii, ai reduceri la plata taxelor. Ai mai mulți de 2 copii, statul, prin ANL, te ajută să trăiți la un apartament cu 2 oameni, la un apartament cu 3 sau 4, nu știu ce număr de copii, la un preț acceptabil.

Sunt măsuri pe care, de exemplu, țări precum Franța, le implementează de foarte mult timp și a reușit o bună bucată de timp să ducă la rezultate extrem de bune. Statul român ar trebui să identifice acele soluții, pe termen mediu și lung, care să poată încuraja natalitatea, să încurajeze întemeierea familiei și ulterior a natalității. Dar pentru asta e nevoie de oameni care să înțeleagă că aceasta este una din principalele probleme ale României la momentul acesta și trebuie niște planuri pe termen mediu și lung”, a declarat Vladimir Ionaș, sociolog, pentru Aleph News.

Citește și