• NATO pregătește un răspuns mult mai ferm la adresa regimului de la Minsk
  • Secretarul general al NATO a anunțat mai multe exerciții militare și modernizarea forțelor aliaților
  • Boris Johnson vrea să fie apărate frontierele NATO din Estul Europei

NATO pregătește un răspuns mult mai ferm la adresa regimului de la Minsk. Deturnarea unui avion comercial de către Belarus și creșterea amenințării la adresa stabilității din flancul de Est al NATO au fost temele unei discuții, la Londra, dintre premierul britanic Boris Johnson și Jens Stoltenberg. Secretarul general al NATO a anunțat mai multe exerciții militare și modernizarea forțelor aliaților.

Criza din Belarus este tema fierbinte în toate cancelariile aliaților, care se vor întâlni pe 14 iulie la un summit la Bruxelles. Secretarul general Jens Stoltenberg spune că mai mulți membri ai NATO vor să treacă la acțiunile mai dure împotriva regimului Lukașenko. Deocamdată, NATO va intensifica exercițiile militare comune și va continua modernizarea dotării la nivel local după cum a spus secretarul general al Alianței, la finalul discuției cu premierul Boris Johnson.

„Știu, de asemenea, că alți aliați vor o reacție mai puternică. Trebuie să fie clar că atunci când un regim precum cel de la Minsk se comportă așa cum a făcut-o, încălcând normele și regulile internaționale de bază, le vom impune costuri”, a spus Jens Stoltenberg.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Poziția Marii Britanii în cazul amenințării din Estul Europei

Marea Britanie este alături de Europa. Premierul Johnson vrea să fie apărate frontierele NATO din Estul Europei și a recunoscut sprijinul primit de la țările aliate atunci când fostul agent rus Sergei Skripal și fiica sa au fost ținta unui atac cu novicioc.

Deturnarea unui avion comercial pentru arestarea unui jurnalist este un gest strigător la cer și pentru britanici, dar deocamdată se vorbește doar de un protest, sancțiuni și o poziție comună împotriva regimului de la Minsk.

Rusia a votat astăzi retragerea din tratatul „Cer deschis”. Experții cred că atât SUA, cât și Rusia au suficienți sateliți ca să se spioneze în continuare, iar decizia va pregăti terenul pentru noua epocă de negocieri dintre cele doua puteri, mai ales că Joe Biden si Vladimir Putin vor avea primul summit peste două săptămâni, la Geneva.