- NATO construiește un zid de apărare la granița cu Rusia.
- Ministrul finlandez al Apărării, Antti Hakkanen, a anunțat vineri această inițiativă.
- Comandamente NATO de nivel Corp de Armată mai sunt în Polonia și România.
Finlanda va propune Alianței Nord-Atlantice înființarea unui comandament aliat de nivel
corp de armată. Principală sarcină este coordonarea trupelor terestre naționale și aliate
în cazul unui atac al forțelor ruse în nordul continentului. Astfel de structuri de comandă aliate mai sunt în Polonia și România, la Sibiu.
Advertisment
Ministrul finlandez al Apărării, Antti Hakkanen, a anunțat vineri această inițiativă, pentru înființarea unui comandament NATO în orașul stațiune Mikkeli, la 50 de km de granița cu Rusia.
Cum va ajuta această structură Alianța, dar cum va reacționa și Rusia?
Michel este situat strategic, la 50 km de granița cu Rusia, pe direcția către Sankt Petersburg, care este principalul oraș al Rusiei. În zona baltică, orașul se află la 200 km distanță de Sankt Petersburg.
Recomandări
Finlanda, atunci când a aderat la NATO, a venit cu o graniță de 1.340 km cu Rusia și a întărit această frontieră, construind chiar garduri pe anumite porțiuni. Este evident că aceste structuri de comandă și alianțele militare trebuie să elaboreze planuri de apărare, mai ales că, la ultimul summit NATO, s-au revizuit planurile de apărare ale Europei în fața unei posibile agresiuni din partea Rusiei.
Comandamentul din România are subordine divizii, brigăzi și patru grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. De asemenea, în Polonia există un comandament de corp de armată care, la rândul său, coordonează grupuri de luptă în cele trei state menționate.
Finlanda, cu cei 1.340 km de graniță, rămâne o zonă vulnerabilă la nord. NATO înființează aceste structuri de comandă, însă ministrul apărării din Finlanda a declarat că, deocamdată, țara sa nu simte nevoia de grupuri de luptă, adică unități combatante; în prezent, vor exista doar structuri de comandă.
Rusia a afirmat că va lua măsuri în consecință, dar aceste măsuri sunt mai ușor de spus decât de realizat. Conform informațiilor din presa finlandeză, unitățile militare ruse de la granița cu Finlanda au 80% din personal și tehnică disponibile. În acest context al războiului din Ucraina, Rusia nu are capacitatea de a-și întări granița cu Finlanda și, evident, nu percepe un pericol din partea acesteia. NATO este o alianță defensivă și nu are intenția de a ataca alte țări.
Cu toate acestea, ceea ce se va întâmpla în viitor, probabil după încheierea războiului din Ucraina, este că Rusia va desfășura mai mulți militari în acea zonă de nord pentru a-și consolida apărarea. Aceasta va implica redistribuirea unor trupe din regiunile de sud și vest, ceea ce va duce la o echilibrare a forțelor între NATO și Rusia.
Citește și
- Coldplay a fost numită cea mai difuzată trupă a secolului XXI
- România intră sub avertizări meteorologice de cod galben şi portocaliu pentru ploi şi instabilitate atmosferică
- Proto este prima platformă de comunicații holografice. Cum a revoluționat interacțiunile video în educație, sănătate și afaceri
Partenerii noștri