• Benjamin Netanyahu se opune presiunii de a crea un stat Palestinian.
  • SUA evocă o soluție cu două state pentru Palestina.
  • Netanyahu le transmite americanilor că nu renunță la război în Gaza.

Benjamin Netanyahu rezistă presiunilor internaționale și nici nu vrea să audă de un stat palestinian. Le-a transmis asta și americanilor, care evocă din ce în ce mai des această soluție pentru faza de după război.

A spus-o și Anthony Blinken, secretarul de stat american la Davos, iar consilierul de Securitate de la Casa Albă John Kirby a spus că America vede cu siguranță o soluție diferită de Israel.

Nici nu Joe Biden nu a mai vorbit Netanyahu de săptămâni bune. Nu vrea să renunțe la conflict, despre care spune că va mai dura luni bune. Un premier israelian trebuie să fie capabil să spună nu, chiar și celor mai buni prieteni, spune Netanyahu.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Dar poziția sa nu este aprobată unanim nici măcar la nivel intern. Filosoful și gânditorul israelian Yuval Noah Harari pledează pentru o soluționare pașnică.

Cele mai groaznice crime din istorie au fost comise în numele unor povești pe care oamenii le-au crezut. Foarte puține războaie din istorie sunt despre lucruri materiale obiective. Oamenii cred că ne luptăm precum lupii sau cimpanzeii pentru hrană sau teritorii. Nu este cazul, cel puțin nu în lumea modernă.

Dacă mă uit la țara mea, care este în război, conflictul israeliano-palestinian nu este despre hrană și teritorii. Există suficientă hrană între Iordan și Mediterana, pentru a hrăni pe toată lumea. Există suficient spațiu ca să fie contruite case și școli pentru toată lumea.

Dar sunt două povești în conflict, sau mai mult de două, în mințile unor oameni și nu se pot pune de acord. Nu pot găsi o poveste comună, ca să poată fi fericită toată lumea.

Trebuie să înțelegem mai întâi că oameni ca noi au creat poveștile, așa că și noi le putem schimba.

Citește și