• Nicola Sturgeon a fost eliberată fără acuzații.
  • Fostul prim-ministru al Scoției a fost arestat și audiat în calitate de suspect.
  • Sturgeon declară: „Intenționez să mă întorc curând în parlament, unde voi continua să reprezint alegătorii mei

Nicola Sturgeon a fost eliberată fără acuzații după ce a fost arestată în legătură cu o anchetă asupra finanțelor SNP. Fostul prim-ministru al Scoției a fost arestat și audiat în calitate de suspect, scrie SkyNews.

După ce a fost eliberată ieri, Sturgeon a declarat: „A mă găsi în situația pe care am avut-o atunci când sunt sigură că nu am comis nicio infracțiune este atât un șoc, cât și profund îngrijorător. Știu că această anchetă în desfășurare este dificilă pentru oameni și sunt recunoscătoare că atât de mulți continuă să-și arate încredere în mine și să aprecieze că nu aș face niciodată nimic care să dăuneze nici SNP, nici țării.”

Aceasta a continuat: „Evident, având în vedere natura acestui proces, nu pot intra în detalii. Cu toate acestea, vreau să spun acest lucru și să o fac în termeni cât mai puternici posibil. Inocența nu este doar o prezumție la care am dreptul. Știu fără îndoială că sunt de fapt nevinovată de orice faptă greșită.”

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Mulțumiri la adresa celor care au susținut-o pe Sturgeon

Sturgeon a ținut să le mulțumească persoanelor ce au susținut-o încă de la început: „Le mulțumesc pentru amabilitate tuturor oamenilor care au trimis mesaje de susținere în ultimele săptămâni dificile, inclusiv de când vestea a apărut. Mulțumesc și cercului meu apropiat de familie și prieteni care îmi oferă puterea necesară în acest moment.”

Declarația se încheie cu mărturisirea că intenționează să revină în parlement: „În cele din urmă, deși îmi voi lua o zi sau două pentru a procesa această ultimă evoluție, intenționez să mă întorc curând în parlament, unde voi continua să reprezint alegătorii mei din Glasgow Southside cât pot de bine”.

Declarația poliției

La eliberare, o declarație a Poliției din Scoția a spus: „O femeie în vârstă de 52 de ani care a fost arestată duminică, 11 iunie 2023, în calitate de suspectă în legătură cu ancheta în curs privind finanțarea și finanțele Partidului Național Scoțian. Ea a fost eliberat fără acuzații în așteptarea unei investigații suplimentare. Femeia a fost audiată de detectivii Poliției din Scoția după ce a fost arestată la ora 10.09. A fost eliberată din arest la ora 17.24. Se va trimite un raport Oficiului Coroanei și Serviciului Fiscal Procuratorului”.

Fostul prim-ministru al Scoției a fost cea mai recentă personalitate importantă din partid care a fost reținută în cadrul programului Operation Branchform al Poliției Scoției, în locul în care se aflau fonduri de 600.000 de lire sterline care fuseseră alocate pentru un al doilea vot pentru independență.

Se înțelege că au existat plângeri că banii îngrădiți ar fi fost folosiți necorespunzător, fiind cheltuiți în altă parte.

Arestarea ei a survenit pe fondul detenției trezorierului de partid Colin Beattie și a fostului șef executiv al partidului Peter Murrell. Asemenea și soțul ei, amândoi fiind eliberați ulterior eliberați fără acuzații.

Percheziție la casa lui Sturgeon și la sediul SNP

Poliția a percheziționat anterior sediul SNP și casa lui Sturgeon și a lui Murrell, ca parte a investigației. La momentul arestării ei, un purtător de cuvânt al doamnei Sturgeon a declarat: „Nicola Sturgeon a… prin acord cu Poliția din Scoția, a participat la un interviu în care urma să fie arestată și interogată în legătură cu Operațiunea Branchform. Nicola a spus în mod constant că va coopera cu ancheta dacă i se va cere și continuă să facă acest lucru”.

O autocaravană de lux în valoare de 100.000 de lire sterline a fost pusă sub sechestru și din afara casei mamei lui Murrell din Dunfermline, Fife.

Un purtător de cuvânt al SNP a declarat: „Aceste probleme fac obiectul unei anchete de poliție în direct. SNP a cooperat pe deplin cu această investigație și va continua să facă acest lucru, totuși nu este adecvat să abordeze în mod public nicio problemă cât timp acea investigație este în desfășurare”.

Scandalul care a cuprins cel mai mare partid politic din Scoția a fost intensificat de arestarea lui Sturgeon

Arestarea lui Sturgeon va intensifica scandalul care a cuprins cel mai mare partid politic din Scoția la doar câteva luni după ce a renunțat la funcția de lider al partidului și prim-ministru în februarie. La acea vreme, Sturgeon a spus că a renunțat pentru că slujba „îți ia taxă asupra ta și peste tot în jurul tău”.

Ea a spus că este de părere că o parte din „a servi bine ar fi să știu aproape instinctiv când este momentul potrivit” să demisioneze, adăugând: „În capul meu și în inima mea știu că timpul este acum, că este potrivit pentru mine, pentru partid și pentru țară”.

Însă luni mai târziu, Murrell a fost arestat, creând un sentiment de tulburare care a umbrit noua conducere a lui Humza Yousaf, care a fost aleasă să o înlocuiască pe Sturgeon într-o cursă de conducere amară și dezbinătoare în martie.

Yousaf declară că nu știa toate detaliile

Yousaf a spus anterior că nu știa că SNP deținea o autocaravană de 100.000 de lire sterline până când a devenit lider de partid. El a recunoscut, de asemenea, că nu știa că auditorii de lungă durată ai SNP au demisionat în septembrie 2022, după o revizuire a portofoliului lor de clienți, până când a devenit lider de partid.

Partidul a fost sub presiune să găsească noi auditori pentru a-și depune conturile la Comisia Electorală până pe 7 iulie sau riscă să fie amendat.

Luna trecută, dl Yousaf a confirmat că SNP a semnat un contract cu un nou auditor la mai bine de jumătate de an după ce firma anterioară a demisionat.

Deputatul SNP Joanna Cherry a spus că a fost o „zi tristă și dificilă pentru Scoția și pentru partidul meu. Așa cum am spus înainte, cred cu pasiune în procesul echitabil, respectând integritatea unei anchete în curs și principiul nevinovăției până la dovedirea vinovăției și nu voi comenta în continuare”, a scris ea pe Twitter.

Ce spune secretarul laburist al Scoției

Secretarul laburist al Scoției, Ian Murray, a spus că arestarea a fost o „dezvoltare profund îngrijorătoare. Investigația Poliției din Scoția trebuie să poată continua fără interferențe. De prea mult timp, o cultură a secretului și a mușamalizării a fost lăsată să se înflorească în inima SNP.”

Acesta continuă: „Aceeași cultură care duce la corturile de poliție în grădinile din față a creat guvernul profund disfuncțional care îi eșuează în prezent pe scoțieni. Humza Yousaf trebuie să clarifice urgent ceea ce știe – poporul Scoției merită răspunsuri.”

Citește și