- Cadrele didactice şi nedidactice sunt în grevă de luni.
- Sindicatele din educaţie au anunţat, joi seara, că cer majorarea veniturilor tuturor angajaţilor cu 25% şi salariul la nivelul celui mediu brut pe ţară pentru debutanţi.
- „Ştiu că educaţia unui copil este de nepreţuit şi împreună vom face tot posibilul ca fiecare cadru didactic din ţară să simtă că dedicarea de la clasă este respectată”, susține Nicolae Ciucă.
„Către Consiliul Naţional al Elevilor. Dragi elevi, Coaliţia legislativă şi guvernamentală, Guvernul României şi toate instituţiile cu atribuţii în domeniul salarizării şi al educaţiei înţeleg importanţa procesului educaţional, pentru susţinerea şi finanţarea căruia continuăm să mărim resursele financiare necesare. Ca Prim-ministru, aşa cum am avut ocazia să vă transmit în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii părinţilor şi elevilor, am angajat încă de la preluarea mandatului dialogul cu liderii sindicali din educaţie, cu ajutorul cărora am reuşit, în ultimul an şi jumătate, să facem progrese importante atât în majorarea veniturilor dascălilor, precum şi în creşterea finanţărilor necesare Educaţiei”, potrivit scrisorii semnată de Nicolae Ciucă, scrie Mediafax.
El spune că suma de 8 miliarde de lei adăugată la bugetele sistemului de învăţământ şi cele 3,6 miliarde de euro – fonduri din PNRR pentru modernizarea şi reconstruirea infrastructurii şcolare „generează deja schimbări semnificative în bine”.
„Am deplină încredere că toate aceste investiţii se vor regăsi în creşterea calităţii actului de învăţământ. Momentul ales de liderii sindicatelor din învăţământ şi declanşarea grevei ne determină, la nivelul Executivului şi al coaliţiei legislative şi guvernamentale, să împărtăşim preocupările voastre, ale elevilor, dar şi ale părinţilor, privind acest blocaj. Cei mai afectaţi sunt, în acest moment, elevii din clasa a VIII-a şi cei care se pregătesc pentru Bacalaureat, al căror viitor depinde şi de un calendar predictibil al examenelor planificate în următoarea perioadă. Educaţia este un pilon de bază al funcţionării unei societăţi şi este prioritatea numărul 1 a programului de guvernare. Apreciez şi, totodată, mă bucură susţinerea voastră faţă de cadrele didactice care vă formează la clasă. Acest lucru îmi confirmă, încă o dată, că dascălii din România se bucură de respectul vostru. La rândul nostru, la nivelul Guvernului României, dorim să întărim respectul şi aprecierea faţă de munca pe care o depune, zilnic, fiecare cadru didactic din ţară. De aceea, aşa cum am mai menţionat, atât eu, în numele Guvernului pe care îl conduc, cât şi colegii mei din aparatul executiv, dar şi cei din Coaliţie, ne vom asigura că munca unui cadru didactic va fi apreciată din toate punctele de vedere, inclusiv financiar”, adaugă Nicolae Ciucă.
„Ştiu că educaţia unui copil este de nepreţuit şi împreună vom face tot posibilul ca fiecare cadru didactic din ţară să simtă că dedicarea de la clasă este respectată. În ceea ce priveşte îngrijorarea privind susţinerea examenelor de către elevii din anii terminali, înţelegem impactul unor eventuale întârzieri şi facem tot posibilul ca ele să nu aibă loc. Orice revendicare nu poate şi nu trebuie să aibă ca efect blocarea parcursului şcolar al elevilor şi aceasta este prioritatea pe care fiecare dintre noi trebuie să o înţeleagă şi la a cărei rezolvare nu se poate ajunge decât prin dialog, raţiune şi consecvenţă în decizii. De asemenea, facem un apel la cadrele didactice să suspende acţiunile de protest, pentru a derula activităţile esenţiale de final de an şcolar. Sunt convins că nici domniile lor nu îşi doresc să vadă că munca lor rămâne fără finalitate şi elevii pe care i-au îndrumat atâţia ani vor avea parcursul educaţional blocat. Viitorul elevilor este, acum, în mâinile fiecăruia dintre noi, cei care prin dialog suntem datori să depăşim de îndată acest moment şi să oferim copiilor accesul neîngrădit la educaţie”, încheie Ciucă.
Cadrele didactice şi nedidactice sunt în grevă de luni. Sindicatele din educaţie au anunţat, joi seara, că cer majorarea veniturilor tuturor angajaţilor cu 25% şi salariul la nivelul celui mediu brut pe ţară pentru debutanţi.
Citește și