Nimeni nu știe câte paturi ATI sunt în România. Situația penibilă în care răspunsul e pasat ca în „tiki-taka”

Alba-neagra cu paturile de la ATI. Premierul spune că situaţia locurilor libere o găsim la Ministerul Sănătăţii.

Ministerul ne trimite la DSU. După ce Ludovic Orban anunţa luni că vom avea cu 200 de paturi de terapie intensivă în plus până la sfârşitul săptămânii, acum prelungeşte termenul. Spune că săptămâna viitoare vom avea paturi în plus. Şi mai multe, 280! Nu ştim unde şi nici premierul nu pare să ştie, cel puţin nu în Bucureşti.

Ludovic Orban, premierul României: „La nivelul Bucureștiului, din ce cunosc eu, urmează să se deschidă în cursul săptămânii viitoare mai multe paturi ATI la spitalul Malaxa, la un spital privat, să ne pună la dispoziție 30 de paturi ATI, mai sunt 2 spitale care vor pune la dispoziție câte 6 paturi ATI pentru pacienții Covid. Același lucru se întâmplă și în țară. Creșterea paturilor ATI este un obiectiv al nostru încă din martie și am făcut progrese semnificative. Aici puteți să-i întrebați pe specialiști.”

Am întrebat specialiştii, dar răspunsurile vin greu sau deloc. Pe 1 octombrie, DSP ruga spitalele să aloce 10% din paturile de ATI pentru bolnavii de Covid, iar pe 14 octombrie le cerea să facă circuite. Managerul spitalului Colţea spune că structura spitalului nu îi permite să facă circuite. Acolo sunt 2 paturi ATI pentru Covid, atât a cerut DSP, atât s-a făcut. La Bagdasar Arseni, 14 din cele 34 de locuri de la ATI sunt rezervate pentru bolnavi de Covid.

„Stați liniștiți”

Aseară, ministrul Tătaru spunea să stăm liniștiți, pentru că situația e sub control. Dar, chiar atunci, 5 pacienți erau transferați din București, cu un avion Spartan. Pentru că nu mai erau locuri.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „În București sunt în dinamică toate locurile. În momentul acesta se facilitează niște locuri la tot ce înseamnă ATI-uri-le de non-COVID, care se transformă în niște paturi de COVID. Restul sunt transferați în spitalele din vecinătate sau din Moldova”

Între timp, România a depășit 400.000 de cazuri de COVID, de la începutul epidemiei. Aproape 10.000 de oameni au murit. Azi au fost anunţate peste 9 mii de infectări şi 160 de decese.

Lângă Bucureşti, situaţia e tot mai rea. Localitățile Chiajna și Bragadiru intră în carantină de la ora 22. Închise sunt comunele Ciorogârla, Berceni și Clinceni. Azi s-a închis şi Constanţa. Acolo, rata de infectare depăşise 9 la mia de locuitori. Majoritatea românilor cred că vaccinul e salvarea.

Între timp, iată care e culmea ironiei la Cluj. Singurul clujean trimis în judecată pentru zădărnicirea combaterii pandemiei nu are COVID, scrie Adevărul. Pe de altă parte, în dosarul „Sparanghelul”, în care 2.000 de persoane s-au înghesuit în aeroport, nu s-a găsit niciun vinovat

Exit mobile version