• Atacatorul de la aeroportul din Chișinău este fost polițist.
  • Acesta a fost concediat din cadrul forțelor de ordine din Tadjikistan, anunță șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.
  • Șeful IGP a punctat că atacatorul nu poate fi extrădat și va fi pedepsit în Republica Moldova, conform legislației locale.

Atacatorul care a ucis doi angajati ai Aeroportului International Chisinau, dupa ce i-a fost refuzata intrarea in Republica Moldova, este un fost politisit din Tadjikistan, care a activat 7 ani in structurile ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan, dar a fost concediat pentru actiuni criminale. Anuntul a fost facut de seful Inspectoratului General al Politiei, Viorel Cernauteanu, in cadrul unui briefing de presa, potrivit realitatea md.

Funcționarul a infirmat zvonurile precum că Rustam Ashurov ar fi fost antrenat în tabere ISIS din Afganistan și că ar fi fost membru al unei grupări teroriste. El a comis o crimă în 2013, a fost condamnat și a ieșit înainte de termen în pușcărie, apoi a fost executor al unei răpiri și a comis un atac banditesc.

„Ni s-a comunicat că persoana a comis crima pe 23, dar abia pe 30 a fost întocmit fișierul pentru căutare internațională, dar nu a fost introdus în sistemul internațional de căutare. Persoana a părăsit Tadjikistanul ilegal spre Uzbekistan, a zburat spre Turcia și din Turcia a zburat la Chișinău” , a precizat Cernăuțeanu.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Șeful IGP a punctat că Ashurov nu poate fi extrădat și va fi pedepsit în Republica Moldova, conform legislației locale. Totodată, conform lui Viorel Cernăuțeanu din Tadjikistan în Republica Moldova au venit trei angajați ai MAI, care nu se ocupă de investigații pe teritoriul țării noastre.

Vineri, 30 iunie, un incident grav a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.

Bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău este Rustam Ashurov Karimovici, cetățean al Republicii Tadjikistan, născut pe 25 martie 1980, rezident al orașului Dușanbe, care, înainte de comiterea dublului omor la Chișinău, a făcut parte dintr-un „grup infracțional” care a răpit un prim-vicepreședinte al băncii „Orienbank” Tadjikistan. Potrivit Procuraturii Generale de la Dușanbe, pe 23 iunie 2023, la ora 22:10, în urmă cu o săptămână de la incidentul de la aeroportul din Chișinău, Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici, prim-vicepreședinte al „Orienbank” Tadjikistan, a fost răpit de un „grup infracțional organizat” de pe o stradă din Dușanbe.

Citește și

De ce mașinile electrice nu sunt cu adevărat vehicule ecologice? Beneficiul pentru mediu al EV-urilor s-ar putea să nu se simtă niciodată

Frigider sau dulap: unde trebuie depozitat ketchup-ul? Răspunsul unui producător de sos de roșii

VIDEO. Zelenski îl numește pe Putin ,,slab” și spune că puterea președintelui rus se deteriorizează. „Războiul nu se va termina până la eliberarea Crimeei”