- Noua formă a Planului Național de Redresare și Reziliență nu a primit acceptul Comisiei Europene.
- Anunțul a fost făcut de europarlmentarul PSD Victor Negrescu.
- Negrescu: „Din păcate, avem un plan politizat cu finanțări distribuite pe criterii politice în interiorul guvernului în loc să vorbim de un plan național al României”.
UPDATE: Dan Barna și Victor Negrescu au reacționat la Aleph News.
Dan Barna: Aceasta este o alocare foarte clar stabilită pentru fiecare stat. Cele 80 de miliarde disponibile în total vorbesc despre ceea ce înseamnă fondurile structurale clasice. Cum sunt acele alocări pe intervale de 7 ani. Vorbim de ce a rămas din vechiul interval de 7 ani și eu următoarea secvență de șapte ani. Deci nu este nici o neclaritate acolo acelea sunt resursele de care dispune. Comisia Europeană nu a spus că irigatiile nu sunt necesare, ci această bucată de sprijin european, partea de irigații așa cum a fost prezentată, trebuie regândită, ele putând fi realizate din ceea ce se numesc fondul de coeziune alocări pe agricultură și alte linii de resurse de care dispunem. Suntem în procesul de a elabora partea finală a programului pe care o vom trimite la Bruxelles. În această etapă au loc consultări. Discutăm chiar în aceste zile cu misterele de linie care au propus proiectele. Calibrăm proiectele în funcție de răspunsul trimis de la Uniunea Europeană și vom avea o formă finală a programului care va fi trimis la termenul agreat cu Comisia. Nu s-a respins nimic. Suntem în dialogul firesc care este necesar pentru definirea acestui program.
Negrescu: PNRR nu a primit acceptul Comisiei Europene. Sunt state membre care au primit acceptul. De exemplu chiar zilele trecute, președinta a lăudat Portugalia pentru pentru un plan excelent. Noi trebuia să finalizăm acest plan în această lună. Observațiile sunt multiple. Nu avem proiecte suficient de mature în planul de redresare. Nu se îndeplinesc țintele pe țintele de mediu. Nu există suficientă transparență în felul în care a fost elaborată reformele. Problema irigațiilor, noi am prezentat prost problema. Sunt multe carențe. Este extrem de important că acest plan să fie prezentat transparent și complet. nu ce s a întâmplat în consultări. În consultări au fost prezentate rezumate și intenții. Planul trimis oficial la Bruxelles are o altă formă. Discutăm informal, este planul național care trebuie implementat până în august 2026. De ce facem informal acete consultări?
Noua formă a Planului Național de Redresare și Reziliență nu a primit acceptul Comisiei Europene, spune europarlmentarul PSD Victor Negrescu: „Din păcate, avem un plan politizat cu finanțări distribuite pe criterii politice în interiorul guvernului în loc să vorbim de un plan național al României”.
„Noua formă a Planului Național de Redresare și Reziliență nu a primit acceptul Comisiei Europene. Nu o spun eu, ci a afirmat-o vicepremierul Dan Barna, care a confirmat că s-au primit foarte multe observații din partea executivului european. Chiar dacă au mai anunțat de mai multe ori finalizarea planului, acum guvernanții vorbesc de un nou termen, în a doua parte a lunii mai, deși termenul inițial era în aprilie. Evident, planul real este în continuare ținut la secret”, transmite Victor Negrescu.
Europarlamentarul social-democrat menționează că problemele sunt cele subliniate de mai multe ori în intervențiile sale publice, respectiv proiectele prezentate nu sunt suficient de mature pentru a fi implementate până la finalul lunii august 2026, reformele prevăzute nu au ținte clare sau obiective de parcurs conform cerințelor europene, țintele pe zona de digital și de mediu nu sunt clar definite, o parte din proiecte nu au fost susținute coerent și suficient.
„De exemplu au picat finanțările pentru irigații. Finanțările pentru zona economică lipsesc cu desăvârșire, nu există suficientă transparență privind alocările pentru autoritățile locale și societatea civilă. Lista de probleme continuă. Planul Național de Redresare și Reziliență trebuia să ofere României o perspectivă de transformare pe termen mediu și lung. Din păcate, avem un plan politizat cu finanțări distribuite pe criterii politice în interiorul guvernului în loc să vorbim de un plan național al României. Poziția noastră rămâne în continuare una constructivă: ne dorim un PNRR care să funcționeze pentru România, ne dorim un plan care poate fi implementat și poate schimba în bine țara, dar pentru asta trebuie dialog, seriozitate și profesionalism, atribute care nu există în practicile de guvernare ale actualei majorități”, conchide Negrescu.