- În ziua 33 de război, armata rusă își concentrează eforturile asupra estului Ucrainei în încercarea de a realiza în sfârșit ceva concret. Mariupol asediat încă stă în picioare, dar proviziile se epuizează, a scris The Independent.
- Asediul orașului continuă cu peste 100.000 de civili prinși în conflict. Forțele ruse bombardează de câteva săptămâni orașul din sudul Ucrainei în încercarea de a îndoi voința apărătorilor.
- „Sarcina a fost de a șterge orașul de pe fața pământului împreună cu locuitorii săi. Acesta este genocid, nu există altă modalitate de a numi ceea ce se întâmplă”, a spus Vadym Boychenko, primarul Mariupolului.
În ziua 33 de război, armata rusă își concentrează eforturile asupra estului Ucrainei în încercarea de a realiza în sfârșit ceva concret. Mariupolul asediat încă rezistă, dar proviziile se epuizează, a scris El Pais.
Asediul orașului continuă cu peste 100.000 de civili prinși în conflict. Forțele ruse bombardează de câteva săptămâni orașul din sudul Ucrainei în încercarea de a doborî voința apărătorilor.
„Sarcina a fost de a șterge orașul de pe fața pământului împreună cu locuitorii săi. Acesta este genocid, nu există altă modalitate de a numi ceea ce se întâmplă”, a spus Vadym Boychenko, primarul Mariupolului.
Într-un raport publicat în weekend, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a confirmat 2.909 victime civile, 1.119 morți și 1.790 răniți în Ucraina, de la începutul războiului.
„În ultimele 24 de ore nu a existat nicio schimbare semnificativă a dispozițiilor Forțelor Ruse în Ucraina. Rusia a câștigat cel mai mult teren în sud, în vecinătatea Mariupolului, unde luptele grele continuă în timp ce Rusia încearcă să cucerească portul”, a declarat Ministerul Britanic al Apărării.
Ministerul ucrainean al Apărării a susținut că, forțele ucrainene au ucis aproximativ 17.000 de militari ruși, au distrus 123 de avioane de luptă, 127 de elicoptere, 586 de tancuri, 302 de piese de artilerie, 1.694 de blindate, transportoare de personal, 95 de sisteme cu lansare multiplă de rachete (MLRS) și alte echipamente speciale.
Urmează o altă rundă de negocieri
Negociatorii ucraineni și ruși se întâlnesc luni, în Turcia, pentru cea mai recentă rundă de negocieri. Rundele anterioare de discuții nu au reușit să producă niciun rezultat concret, ceea ce a dus la o pauză.
Președintele rus, Vladimir Putin și consilierii săi au văzut că armata rusă este incapabilă să atingă obiectivele principale stabilite la începutul „operațiunii militare speciale”, și anume să răstoarne guvernul ucrainean și să cucerească centrele urbane cheie, inclusiv Kievul, Harkovul și Odesa.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este deschis discuțiilor despre neutralitatea ucrainei. La începutul războiului, guvernul ucrainean a fost hotărât că cererile de aderare la Uniunea Europeană și NATO erau pe masă.
Însă, Zelenski a recunoscut public că aderarea la NATO ar putea fi o dorință greu de realizat. Acum, el spune că este dispus să discute despre un statut neutru, cu o posibilă ridicare a restricțiilor impuse limbii ruse. Președintele ucrainean insistă, însă, că orice decizie ar trebui să fie aprobată de poporul ucrainean printr-un referendum, care ar avea loc după ce trupele ruse vor părăsi Ucraina. El vrea și garanții de securitate din țări terțe.