• Schimbările demografice afectează aproape fiecare parte a societății, în timp ce eforturile de a remedia declinul au avut până acum un impact redus.
  • Prim-ministrul japonez a numit tendința o criză și a promis că va aborda situația, dar politicile naționale nu au reușit până acum să reducă scăderea populației.
  • La 1 aprilie, a fost lansată noua Agenție pentru Copii și Familii, care reunește toate problemele conexe, inclusiv rata natalității, sub o singură entitate.

Fiecare dintre cele 47 de prefecturi din Japonia a înregistrat o scădere a populației în 2022, în timp ce numărul total de japonezi a scăzut cu peste 800.000. Cifrele publicate de Ministerul Afacerilor Interne al Japoniei marchează două noi recorduri nedorite pentru o națiune care navighează pe un teritoriu demografic neexplorat, dar pe o direcție pe care multe alte țări urmează să urmeze, informează The Guardian.

Prim-ministrul japonez a numit tendința o criză și a promis că va aborda situația, dar politicile naționale nu au reușit până acum să reducă scăderea populației, deși eforturile concertate ale unei stropiri de orașe mici au avut un anumit efect. Noile date de miercuri au arătat că decesele au atins un record de peste 1,56 milioane, în timp ce în Japonia au fost doar 771.000 de nașteri în 2022, pentru prima dată când numărul de nou-născuți a scăzut sub 800.000 de când au început înregistrările. Chiar și o creștere record a numărului de rezidenți străini de peste 10%, la 2,99 milioane, nu a putut opri o scădere a populației totale, care a scăzut timp de 14 ani la rând la 122,42 milioane în 2022.

În ianuarie, premierul Fumio Kishida a spus că abordarea ratei natalității este „acum sau niciodată” și a avertizat: „Națiunea noastră este pe punctul de a-și putea menține funcțiile societale”. Îmbătrânirea populației din Japonia afectează deja aproape fiecare aspect al societății. Mai mult de jumătate din toate municipalitățile sunt desemnate drept districte depopulate, școlile se închid și peste 1,2 milioane de întreprinderi mici au proprietari în vârstă de aproximativ 70 de ani, fără succesor.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Guvernul din Japonia dublează cheltuielile pentru îngrijirea copiilor

La 1 aprilie, a fost lansată noua Agenție pentru Copii și Familii, care reunește toate problemele conexe, inclusiv rata natalității, sub o singură entitate. Guvernul s-a angajat, de asemenea, să dubleze cheltuielile pentru îngrijirea copiilor și alocații la 4% din PIB, dar subvențiile pentru îngrijirea copiilor și educație implementate în trecut au avut un impact redus asupra natalității.

În ciuda acestui fapt, aproximativ 300 de orașe mici au stimulat în mod semnificativ nașterile printr-o combinație de plăți generoase și politici pentru a realiza medii mai prietenoase pentru copii. Municipalitățile care oferă cele mai bune oferte noilor părinți au beneficiat aproape sigur de migrația din alte zone a celor care deja plănuiesc să aibă familii; deși chiar și Nagi din prefectura Okayama – care a devenit un fel de afiș-copil pentru creșterea numărului de copii născuți – și-a văzut rata natalității scăzând ușor în ultimii ani.

Japonia este departe de a fi singura care are mai puțini copii. Rata medie de fertilitate pentru grupul OCDE de națiuni bogate este de 1,66, cu mult sub rata de înlocuire de 2,1 necesară pentru a menține numărul populației. Deși populația Japoniei a început să scadă înaintea celei din alte țări – atingând vârful în 2008 – scăderea ratelor de fertilitate a fost mai bruscă în alte părți, în special în Asia de Est. Taiwanul din apropiere este chiar sub Japonia, cu 1,24 copii per femeie, în timp ce vecina Coreea de Sud are cea mai mică rată din lume, cu doar 0,78.

Citește și: