• Guvernul Regatului Unit a fost aspru criticat pentru că a subestimat creșterea periculoasă a grupului de mercenari Wagner din Rusia. 
  • Raportul prezintă șapte state în care a fost detectată activitatea militară a lui Wagner: Ucraina, Siria, Republica Centrafricană (RCA), Sudan, Libia, Mozambic și Mali.
  • Wagner a dezvoltat un model de afaceri de mare succes și profitabil în aceste țări, îmbogățindu-se pe sine și pe conducătorii săi clienți, mai ales în detrimentul populației locale.

Guvernul Regatului Unit a fost aspru criticat de Comisia Parlamentară pentru Afaceri Externe (FAC) pentru că a subestimat creșterea periculoasă a grupului de mercenari Wagner din Rusia. Într-un raport, comitetul deputaților a acuzat guvernul de ceea ce a numit „o lipsă de înțelegere tristă” a activităților lui Wagner în Africa, srie BBC.

„Suntem profund îngrijorați de lipsa de înțelegere a guvernului cu privire la stăpânirea lui Wagner dincolo de Europa, în special de stăpânirea lor asupra statelor africane”, spune președintele Comitetului, deputatul Alicia Kearns.

Raportul prezintă șapte state în care a fost detectată activitatea militară a lui Wagner: Ucraina, Siria, Republica Centrafricană (RCA), Sudan, Libia, Mozambic și Mali. Wagner a dezvoltat un model de afaceri de mare succes și profitabil în aceste țări, îmbogățindu-se pe sine și pe conducătorii săi clienți, mai ales în detrimentul populației locale.

Recomandări

SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
VERSTAPPEN OBȚINE POLE POSITION LA MIAMI
CÂT DAU BOGAȚII PENTRU JO?
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN CHINA
CUM SE TRANSMITE GRIPA AVIARĂ
SPACEY NEAGĂ NOILE ACUZAȚII

Comitetul, care a comandat pentru prima dată cercetări de investigație open-source pentru raportul său de 82 de pagini, afirmă că, timp de 10 ani, guvernul britanic a „subestimat activitățile rețelei Wagner, precum și implicațiile de securitate pentru Europa”.

Acest subiect a devenit cu atât mai relevant săptămâna aceasta, cu cât undeva între 3000-10.000 de luptători mercenari și-au stabilit o bază în Belarus în timp ce și-au anunțat retoric dorința de a efectua un raid transfrontalier în Polonia, un stat NATO. Raportul FAC a folosit dovezi furnizate de o sursă bine plasată și de rang înalt din Wagner, un „dezertor”, care a dezvăluit că organizația sa s-a lăudat că a învățat autoritățile locale de poliție din RCA cum să tortureze captivii civili.

Grupul Wagner este acuzat că a ucis sute de civili în acea țară, în timp ce a ajutat la susținerea regimului care le plătește salariile. Mali este un exemplu de țară în care Grupul Wagner a înlocuit cu succes forțele occidentale conduse de francezi, în timp ce se încurajează cu un guvern autocratic care a preluat recent puterea. „Acolo unde Occidentul se mută, Wagner se mută înăuntru, văzând oportunități în suferință și profit în haos”, spune raportul.

Citește și: