• Oamenii de știință sugerează că a face poziția „plank” sau „așezarea pe perete” sunt exerciții mai bune pentru tensiunea arterială.
  • Tensiunea arterială sănătoasă în repaus a fost definită ca o valoare sub 130/85 mmHg.
  • Recomandările actuale – cum ar fi mersul pe jos și alergarea – se bazează în mare parte pe date mai vechi care exclud formele mai noi de exerciții.

O plimbare rapidă, cu bicicleta sau înotul sunt recomandările medicilor atunci când vine vorba de hipertensiune arterială. Acum, oamenii de știință sugerează că efectuarea poziției „plank” pentru mai multe minute sau „așezarea pe perete” sunt exerciții mai bune pentru a ajuta la controlul hipertensiunii, informează Daily Mail.

O analiză a datelor clinice a constatat că, în timp ce antrenamentele „cardio” sau aerobe au fost benefice, exercițiile statice menite să lucreze mușchii au avut cel mai mare impact. Descoperirile arată că ar putea fi timpul să revizuim ghidurile actuale de exerciții pentru prevenirea și tratamentul hipertensiunii arteriale, spun autorii.

Recomandările actuale – cum ar fi mersul pe jos și alergarea – se bazează în mare parte pe date mai vechi care exclud formele mai noi de exerciții, cum ar fi antrenamentul cu intervale de intensitate ridicată (HIIT) și exercițiile izometrice. Oamenii de știință de la Universitatea Canterbury Christ Church, Kent, au cercetat baze de date în căutarea unor studii clinice care să raporteze efectele unei intervenții de antrenament cu exerciții care durează două sau mai multe săptămâni asupra tensiunii arteriale în repaus. Acestea au fost clasificate ca exerciții aerobice („cardio”), antrenamente de rezistență dinamică, o combinație a acestora, HIIT și exerciții izometrice.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Tipurile de tensiune arterială

Tensiunea arterială este exprimată ca sistolică, cifra superioară reprezentând presiunea pe măsură ce inima ta împinge sângele afară, iar diastolică, cea inferioară măsoară presiunea în timp ce inima ta se odihnește. Tensiunea arterială sănătoasă în repaus a fost definită ca o valoare sub 130/85 mmHg; tensiunea arterială pre-înaltă este de 130–139/85–89 mmHg și tensiunea arterială crescută este de 140/90 mmHg sau mai mult.

Analiza lor a 270 de studii între 1990 și 2023, care au implicat aproape 16.000 de participanți, a găsit reduceri semnificative ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice în repaus după toate diferitele categorii de exerciții.

Cele mai mari scăderi ale tensiunii arteriale atât sistolice, cât și diastolice au fost observate după antrenamentul cu exerciții izometrice cu reduceri de 8,24/4 mmHg, comparativ cu 6,04/2,54 mmHg pentru antrenamentul combinat, 4,55/3,04 mm Hg după antrenamentul de rezistență dinamică, 4,49/2,53 mmHg pentru aerobic. efort și 4,08/2,50 mmHg după HIIT.

Analize ulterioare au arătat că genuflexiunile pe perete (izometrice) și alergarea (aerobii) sunt cele mai eficiente ca exerciții individuale pentru reducerea ambelor măsuri ale tensiunii arteriale, conform constatărilor publicate în BMJ. Autorii recunosc diferențele dintre participanți, procesele statistice și metodologice și intervențiile exercițiului ar fi putut influența rezultatele.

Citește și: