• În momentul critic al epidemiei, China raporta peste 140 de cazuri noi simptomatice pe zi.
  • Acum, țara a raportat marți șase noi cazuri simptomatice transmise la nivel local, iar miercuri alte șase cazuri.
  • China a adoptat măsuri stricte împotriva Covid, lucru contestat de unii experți din această țară.

La 20 iulie, autoritățile chineze au detectat un grup de cazuri de Covid-19 în orașul Nanjing din estul țării. Virusul s-a răspândit în curând în întreaga țară, zeci de orașe raportând infecții alimentate de varianta Delta, foarte contagioasă.

În momentul de vârf, China raporta peste 140 de cazuri noi simptomatice pe zi, ceea ce, deși reprezintă o proporție infimă din populația sa de 1,4 miliarde de locuitori, a marcat o creștere semnificativă într-o țară care, timp de luni de zile, a limitat în mare măsură răspândirea virusului.

Însă, la nici o lună distanță, epidemia Delta dă primele semne de diminuare. Cifrele au scăzut în mod constant, țara raportând marți șase noi cazuri simptomatice transmise la nivel local, iar miercuri alte șase cazuri, notează CNN.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Această aparentă întorsătură contrastează puternic cu multe alte țări care încă se luptă cu mari focare de infecție provocate de Delta, inclusiv Statele Unite. Delta reprezintă în prezent peste 93% din toate cazurile de coronavirus care circulă în SUA și „sugrumă” din nou spitalele dincolo de capacitate.

Model de „transmitere zero”, întâlnit și în locuri precum Noua Zeelandă și Hong Kong

Țara ar putea înregistra în curând peste 200.000 de cazuri noi în fiecare zi, pe măsură ce virusul se răspândește, în special în rândul persoanelor nevaccinate, avertizează experții.

Între timp, în Asia-Pacific, varianta Delta a obligat, de asemenea, unele părți din Australia și Noua Zeelandă să se închidă din nou și a făcut ravagii în țări din Asia de sud-est, precum Malaezia și Thailanda.

Scăderea numărului de cazuri din China a fost prezentată în mass-media de stat ca o dovadă că măsurile stricte de control zero-Covid ale țării funcționează, în ciuda faptului că a fost criticată de unii experți chinezi proeminenți în domeniul sănătății publice.

Așa-numitul model de „transmitere zero”, întâlnit și în locuri precum Noua Zeelandă și Hong Kong, s-a dovedit până în prezent a fi în general eficient în limitarea transmiterii pe scară largă. Multe dintre aceste țări și teritorii s-au confruntat cu focare mai puțin severe decât alte părți ale lumii, cu mai puține cazuri și decese în general.

Ce strategie a folosit China pentru a diminua focarele

Cu toate acestea, această abordare necesită măsuri punitive și agresive, despre care mulți susțin că pur și simplu nu sunt sustenabile pe termen lung, mai ales pe măsură ce noi variante se răspândesc și alte țări se redeschid. Experții spun că teritoriile-fortărețe vor trebui, în cele din urmă, să renunțe la această strategie, deoarece nu pot rămâne izolate de lume la nesfârșit.

După apariția focarului inițial, autoritățile chineze au acționat rapid, numeroase orașe mari lansând campanii de testare în masă și construind laboratoare de testare improvizate. Yangzhou, unul dintre focarele de infecție, cu o populație de 4,5 milioane de locuitori, a efectuat până acum șapte runde de teste în masă pentru locuitorii săi. Comunitățile care au raportat infecții au fost imediat închise, rezidenții neputând să plece decât din motive de urgență. Zeci de milioane de oameni au fost supuși unor restricții de călătorie și de circulație, precum și unor proceduri suplimentare de depistare și carantine obligatorii pentru oricine călătorește între orașe sau provincii.

Peste 1,8 miliarde de doze administrate până în prezent

În tot acest timp, autoritățile au intensificat campania de vaccinare la nivel național. Peste 1,8 miliarde de doze au fost administrate până în prezent, potrivit Comisiei Naționale de Sănătate (NHC). Începând cu 14 august, un total de 36 din cele 48 de orașe chineze afectate de virus nu au raportat nicio nouă infecție timp de cel puțin șase zile, potrivit directorului NHC, Ma Xiaowei.

Ma a declarat într-un interviu acordat luni postului de știri de stat Xinhua că China se va strădui să controleze epidemia până la sfârșitul lunii august, înainte ca elevii să se întoarcă în școli pentru noul semestru, și să readucă viața la normal cât mai curând posibil.