O nouă înregistrare cu Roman Protasevici. Spionii din Rusia și Belarus s-au aliat împotriva activităților occidentale „distructive”. VIDEO

  • Agențiile de spionaj din Rusia și Belarus au anunțat joi că și-au unit forțele pentru a ține piept activităților occidentale „distructive”.
  • Televiziunea din Belarus a transmis o nouă înregistrare cu Roman Protasevici.
  • Guvernele occidentale și-au exprimat indignarea și au descris acțiunea Minskului drept „act de piraterie aeriană” și „terorism de stat”.

Agențiile de spionaj din Rusia și Belarus au transmis, joi, că și-au unit forțele pentru a ține piept activităților occidentale „distructive”, decizie luată după sancțiunile care au fost luate de Uniunea Europeană împotriva regimului de la Minsk, în urma deturnării unui avion în scopul arestării jurnalistului disident Roman Protasevici, aflat la bord.

Recent, guvernele din Occident au catalogat acțiunea Minskului drept „act de piraterie aeriană” și „terorism de stat”, iar Uniunea Europeană le-a cerut companiilor aeriene să evite spațiul aerian al Belarusului. Mai puțin Rusia, însă, care a preferat să fie în continuare de partea regimului Lukașenko.

Întâlnire între șeful SVR și cel al KGB Belarus

O întâlnire de amploare a avut loc între Serghei Narîșkin, șeful SVR, serviciul de informații externe al Federației Ruse, și omologul său din KGB (serviciul de informații al Belarusului), Ivan Tertel. Cei doi au convenit, „în spiritul tradiționalelor relații frățești”, să conclucreze pentru a contracara activitățile distructive ale Occidentului, care vizează „destabilizarea situației politice și socio-economice din Uniunea Statală”, precizează SVR într-un comunicat transmis joi.

Uniunea Statală reprezintă tratatul bilateral de integrare pe care cele două țări l-au semnat din 1999. În ultimii ani, Moscova a făcut presiuni pentru o integrare mai profundă, confruntându-se cu democrații regulate de la Minsk, pe fondul temerilor publice privind pierderea suveranității, potrivit The Moscow Times.

Narîșki l-a întâlnit pe șeful KGB din Belarus, Ivan Tertel, la mai puțin de 24 de ore după ce televiziunea controlată de Guvernul de la Minsk a publicat imagini ale interogatoriului disidentului arestat. În videoclipul lansat pe canalul de YouTube al ONT, Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, a susținut că un coleg cu care a avut un conflict personal i-a întins o capcană.

„În momentul în care avionul a început să aterizeze, mi-am dat seama că nu mai are rost să mă panichez. În ultimele zile (dinaintea arestării, n.red.) am avut un conflict cu o singură persoană, o discuție destul de tensionată. Singura dată când am scris când și ce cursă aeriană voi folosi a fost cu 40 de minute înainte de zbor, pe grupul de muncă, acolo unde este și persoana respectivă. Și imediat cum am scris asta, am și ajuns la Minsk. Am discutat cu colegii mei, trebuie să abandonăm acele scheme, acele mișcări de stradă de dinainte. Trebuie să așteptăm ca situația economică să se înrăutățească, să așteptăm momentul în care oamenii nu vor mai manifesta pentru noi alegeri sau împotriva violenței poliției, ci când vor ieși în stradă pentru un bol cu supă”, spune jurnalistul arestat la Minsk.