• Noile legi talibane interzic femeilor să vorbească în public.
  • Vocile femeilor sunt considerate a fi instrumente ale viciului.
  • Bărbaților li se va cere să-și acopere corpul de la buric până la genunchi.

Noile legi talibane care interzic femeilor să vorbească sau să-și arate fețele în afara caselor au fost condamnate de ONU și întâmpinate cu groază de grupurile pentru drepturile omului, scrie The Guardian.

Talibanii au publicat săptămâna trecută o serie de noi legi „vicii și virtuții”, aprobate de liderul lor suprem, Hibatullah Akhundzada, care prevăd că femeile trebuie să-și acopere complet corpul – inclusiv fețele – în haine groase, în orice moment în public, pentru a evita bărbații.

Vocile femeilor sunt, de asemenea, considerate a fi instrumente ale viciului și, prin urmare, nu vor fi lăsate să fie auzite în public în temeiul noilor restricții. De asemenea, femeile nu trebuie auzite cântând sau citind cu voce tare, nici măcar din interiorul caselor lor.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

„Ori de câte ori o femeie adultă își părăsește casa din necesitate, ea este obligată să-și ascundă vocea, chipul și corpul”, precizează noile legi.

De asemenea, bărbaților li se va cere să-și acopere corpul de la buric până la genunchi atunci când sunt în afara caselor lor.

De acum înainte, nici femeile afgane nu au voie să se uite direct la bărbați cu care nu sunt rude prin sânge sau căsătorie, iar șoferii de taxi vor fi pedepsiți dacă acceptă să conducă o femeie care nu are o escortă masculină adecvată.

Femeile sau fetele care nu se conformează pot fi reținute și pedepsite într-un mod considerat adecvat de oficialii talibani însărcinați cu respectarea noilor legi.

Restricțiile au fost condamnate de Roza Otunbayeva, reprezentantul special al ONU pentru Afganistan, care a spus că extind „restricțiile intolerabile” privind drepturile femeilor și fetelor deja impuse de talibani de la preluarea puterii în august 2021 .

„Este o viziune tulburătoare pentru viitorul Afganistanului, în care inspectorii morali au puteri discreționare de a amenința și de a reține pe oricine pe baza unor liste ample și uneori vagi de infracțiuni”, a spus ea într-o declarație duminică .

„Extinde restricțiile deja intolerabile ale drepturilor femeilor și fetelor afgane, chiar și sunetul unei voci feminine în afara casei fiind considerat aparent o încălcare morală”.

Vorbind cu Rukhshana Media, Mir Abdul Wahid Sadat, președintele Asociației Avocaților Afgani, a spus că noile legi contrazic obligațiile legale interne și internaționale ale Afganistanului.

„Din punct de vedere legal, acest document se confruntă cu probleme serioase”, a spus el. „Ea contrazice principiile fundamentale ale islamului promovarea virtuții nu a fost niciodată definită prin forță, constrângere sau tiranie”.

Acest document nu numai că încalcă legile interne ale Afganistanului, ci în general contravine tuturor celor 30 de articole ale Declarației Universale a Drepturilor Omului”.

„Guvernul taliban nu are nici un fel de legitimitate, iar aceste noi edicte menite să ștergă și să suprime în continuare femeile sunt un indiciu al urii lor față de femei”, spune Fawzia Koofi, o activistă afgană pentru drepturile omului, care a fost prima femeie vicepreședinte a parlamentului afgan.

„Când se spune că femeile nu pot vorbi în public, deoarece consideră vocile femeilor sunt o formă de intimitate, este incredibil de înspăimântător, dar întreaga lume se comportă ca și cum ar fi normal. Au existat foarte puține reacții de comentarii la ceea ce se întâmplă și talibanii sunt încurajați de această indiferență. Ei trebuie trași la răspundere”.

Shukria Barakzai, un fost parlamentar afgan care a fost ambasadorul Afganistanului în Norvegia, a fost de acord că tăcerea comunității internaționale cu privire la opresiunea de către talibani a celor 14 milioane de femei și fete din Afganistan și-a jucat rolul în criminalizarea corpurilor și vocilor femeilor.

„Este îngrijorător faptul că organizațiile internaționale, în special Națiunile Unite și Uniunea Europeană, în loc să se opună acestor practici inumane, încearcă să normalizeze relațiile cu talibanii”, a spus ea. „Într-un fel, ignoră faptul că talibanii comit încălcări pe scară largă ale drepturilor omului”.

În cei trei ani de la preluarea puterii de la guvernul susținut de SUA, talibanii au impus ceea ce grupurile pentru drepturile omului numesc „apartheid de gen” , excluzând femeile și fetele din aproape toate aspectele vieții publice și interzicându-le accesul la sistemul de justiție.

Înainte de noile legi „vicii și virtuți”, femeile și fetele aveau deja interzis de la aproape orice formă de angajare plătită; de la plimbări în parcuri publice, de la frecventarea sălilor de sport sau a saloanelor de înfrumusețare. La începutul acestui an, talibanii au anunțat, de asemenea, reintroducerea biciuirii publice a femeilor pentru adulter . Talibanii au fost contactați pentru comentarii.

Citește și