• Un atac aerian rusesc asupra orașului Odesa din Ucraina, duminică dimineața, a ucis o persoană, a rănit aproape 20 și a avariat grav o catedrală ortodoxă legată de Rusia.
  • „Odesa: un alt atac nocturn al monștrilor”, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa din sudul Ucrainei, pe Telegram.
  • Rusia a lovit Odesa și alte facilități ucrainene de export de alimente aproape zilnic în ultima săptămână.

Un atac aerian rusesc asupra orașului Odesa din Ucraina, duminică dimineața, a ucis o persoană, a rănit aproape 20 și a deteriorat grav o catedrală ortodoxă legată de Rusia, oficialii spunând că au recuperat icoana patronei orașului-port de sub dărâmături, informează CNBC.

„Odesa: un alt atac nocturn al monștrilor”, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa din sudul Ucrainei, în aplicația de mesagerie Telegram. O persoană a fost ucisă și 19 rănite, inclusiv patru copii, în atacurile cu rachete care au distrus și șase case și blocuri. Paisprezece persoane au fost internate, a spus el.

Rusia a lovit Odesa și alte facilități ucrainene de export de alimente aproape zilnic în ultima săptămână, după ce s-a retras dintr-un acord de coridor maritim intermediat de ONU care a permis transportul în siguranță de cereale ucrainene. Administrația militară din Odesa a declarat că Catedrala Spaso-Preobrazhenskyi a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), legată de Moscova, a fost grav avariată.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
GOOGLE DĂ BANI GREI LA APPLE
GEN Z SE DISTREAZĂ CU POWERPOINT-URI

„Icoana Kasperovska a Maicii Domnului, care este patrona Odesei, a fost scoasă de sub dărâmături”, a spus administrația pe canalul său Telegram. Catedrala Spaso-Preobrazhenskyi, sau Catedrala Schimbarea la Față, este cea mai mare clădire a bisericii ortodoxe din Odesa. A fost sfințită în 1809.

Fotografii și videoclipuri publicate de oficialii din Odesa și de poliție au arătat părți ale clădirii distruse și moloz în interior, cu mai multe icoane aliniate pe pământ.

UOC este a doua biserică ca mărime din Ucraina, deși majoritatea credincioșilor ortodocși ucraineni aparțin unei ramuri separate a credinței formate în urmă cu patru ani prin unirea unor ramuri independente de autoritatea rusă.

Ucraina a acuzat UOC că menține legături cu Biserica Ortodoxă Rusă pro-invazie, care a fost biserica mamă, dar cu care UOC spune că a rupt legăturile în mai anul trecut. Forțele aeriene ucrainene au declarat în aplicația sa de mesagerie Telegram duminică dimineața că Rusia a lansat pe Odesa rachete de înaltă precizie Onyx și rachete de croazieră Kalibr de la mare la țărm.

Administrația militară a orașului a spus că sistemele de apărare aeriană au distrus o „parte semnificativă” a rachetelor, despre care au spus că includ rachetele balistice Iskander. Rusia a descris atacurile drept răzbunare pentru o lovitură ucraineană asupra unui pod construit de ruși către Crimeea – peninsula ucraineană a Mării Negre pe care Rusia a ocupat-o în 2014. A acuzat Ucraina că folosește coridorul maritim pentru a lansa „atacuri teroriste”.

Citește și: